Congres-en Studiecentrum VNG

LVG-congres

De WMO en de effecten op de eerste lijn
16 december Congrescentrum De Eenhoorn, Amersfoort

Landelijke Vereniging Georganiseerde eerste lijn

De Landelijke Vereniging Georganiseerde eerste lijn (LVG) is de brancheorganisatie voor georganiseerde eerste lijn. Haar aandachtsgebied strekt zich uit tot alle samenwerkingsverbanden, regionale ondersteuningsstructuren en facilitaire organisaties in de eerste lijn. De LVG wil alle krachten bundelen en partijen voorzien van informatie.
Belangstellende organisaties kunnen lid worden van de LVG.(klik hier) De LVG heeft als missie de totstandkoming en instandhouding van de georganiseerde eerste lijn. De LVG vervult binnen het aanjaagteam versterking eerste lijn de functie van helpdesk. De LVG ontwikkelt modellen en geeft advies op het gebied van versterking van de eerste lijn.

De nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) doet al voor zijn intrede
veel stof opwaaien. Gemeenten krijgen de verantwoordelijkheid voor een deel van de huidige AWBZ-zorg. Terwijl in het wetsvoorstel de eerste lijn schittert door afwezigheid, kan het voorstel wel grote gevolgen hebben voor de eerstelijnszorg.
Over de te verwachten effecten organiseert de LVG een congres op 16 december aanstaande.

Vanaf 2006 zal er met de invoering van de WMO een strikt onderscheid zijn tussen zorg en maatschappelijke ondersteuning. Zorg behoort tot de AWBZ en behelst alleen nog de langdurige zorg voor chronisch zieken, gehandicapten, chronisch psychiatrische patiënten en ouderen. Maatschappelijke ondersteuning valt onder de nieuwe WMO en gaat over de ondersteuning en begeleiding die het mensen mogelijk moet maken om volwaardig aan de maatschappij deel te nemen.
De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de WMO komt bij de gemeenten.

Het voorstel kan grote gevolgen hebben voor de
eerstelijnsvoorzieningen op
wijkniveau en voor de relatie tussen zorgaanbieders en gemeenten. Tegelijk is er
meer vraag naar extramurale zorg. Er moet in de eerste lijn een effectieve structuur aanwezig zijn om de vraag op te vangen en de juiste zorg te bieden.

Tijdens deze dag geven directies van de LVG, het ministerie van VWS, de VNG, ZN en NPCF hun visie op de WMO en de te verwachten gevolgen voor de eerste lijn. Na de lunch volgen de deelnemers een masterclass van professor Harry Nijhuis en zijn er inloopgesprekken met vertegenwoordigers van de hierboven genoemde sleutelpartijen.

Programma

09.30 10.00 uur Ontvangst met koffie en thee
10.00 10.10 uur Opening congres door dagvoorzitter
10.10 10.30 uur Is de WMO een push tot samenwerking? Drs. N.A.G. Bernts, directeur LVG stelt een aantal centrale vragen rondom lokale verantwoordelijkheden van de zorg
10.30 10.50 uur Verantwoordelijkheid voor maatschappelijke participatie hoort lokaal Drs. M.P. van Gastel, directeur-generaal Maatschappelijke Zorg bij het ministerie van VWS licht de achtergronden toe en zet uiteen wat de doelstelling is van de WMO
10.50 11.10 uur Zorgverzekeraars zijn voor decentrale verantwoordelijkheden
Drs. C. Bos, directeur Zorg van Zorgverzekeraars Nederland spreekt over de versterking van het decentrale niveau en over de invoering van de basisverzekering
11.10 11.30 uur Pauze met koffie en thee

11.30 11.50 uur
Wordt de patiënt er beter van?
Mevr. drs. I. van Bennekom, directeur Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) vraagt zich af of voldaan is aan de voorwaarden om voldoende kwaliteit van zorg en ondersteuning te bieden

11.50 12.10 uur De filosofie is goed, maar de randvoorwaarden ontbreken Drs. H. Buijing, wethouder Wonen, Zorg, Welzijn en Ouderen van de gemeente Leiden en lid van de
VNG-commissie Welzijn en Volksgezondheid richt zich op de knelpunten die gemeenten zullen ervaren

12.10 12.40 uur Paneldiscussie met de inleiders
12.40 13.40 uur Lunch

13.40 14.40 uur 1e ronde masterclass en inloopspreekuur De aanwezigen worden in twee groepen verdeeld. De eerste groep krijgt een masterclass van
professor dr. H.G.J. Nijhuis, hoogleraar Grote stad en gezondheidszorg, Universiteit van Amsterdam. De tweede groep gaat naar het inloopspreekuur. Om 14.30 uur wisselen de twee groepen.
14.40 14.45 uur Wisseling van de twee groepen
14.45 15.45 uur 2e ronde masterclass en inloopspreekuur
15.45 16.00 uur Afsluiting door Nico Bernts, directeur LVG
16.00 16.30 uur Informele afsluiting met een drankje

Masterclass: De WMO als nieuw werkprincipe
door professor dr. H.G.J. Nijhuis, hoogleraar Grote stad en gezondheidszorg, Universiteit van Amsterdam

De WMO gaat als wet misschien helemaal niet door. Maar ze speelt als verzameling van nieuwe principes weliswaar vanuit een bepaald politiek-bureaucratisch perspectief in op enkele wezenlijke eigentijdse vraagstukken, waar we de antwoorden nog niet op weten. Bijvoorbeeld:

* hoe onder de kracht van marktwerking toch nog samenhang in zorg en dienstverlening te praktiseren en regisseren;
* hoe als tegenkracht tegen consumentisme zelfwerkzaamheid en draagvermogen in de samenleving te stimuleren?

In de masterclass wordt de (cruciale) rol van de eerste lijn (of liever extramurale zorg en dienstverlening) bediscussieerd. Er worden in dit licht twee casussen besproken:

1. de ontwikkeling van een centrum voor zorg en dienstverlening;
2. de verandering van werkwijzen in de eerste lijn zodanig dat de zelfwerkzaamheid van mensen wordt gesterkt.

Inloopspreekuur
Loop binnen bij het inloopspreekuur waar vertegenwoordigers van de LVG, het ministerie van VWS (drs. E.M.P. Holman, projectleider implementatie WMO), de VNG, ZN, en NPCF graag met u in discussie gaan.

Datum en locatie
Donderdag 16 december 2004 in congrescentrum De Eenhoorn te Amersfoort

Doelgroep
Beleidsmedewerkers, adviseurs en management van gezondheidscentra en eerstelijnsvoorzieningen, regionale ondersteuningsstructuren, koepelorganisaties,
zorgverzekeraars, gemeenten, provincies, ministeries, woningcorporaties,
patiëntenorganisaties, huisartsenposten, diagnostische centra, thuiszorg, GGDen, initiatiefnemers nieuwe zorgvormen.

Kosten
De kosten voor deelname aan het LVG-congres bedragen 210 per persoon (leden van de LVG betalen 160 per persoon) exclusief BTW. Na het congres
ontvangt u afzonderlijk een factuur voor de deelnemersbijdrage.

U kunt zich inschrijven via de link bovenaan deze pagina Ongeveer een week voor het LVG-congres ontvangt u per post een bevestiging met een programma en een routebeschrijving. Uw inschrijving is bindend. Registratie in verband met WBP aangemeld bij het CBP 24-7-2002, meldingsnummer m-1026707.

Annulering
Annulering van de inschrijving kan alleen schriftelijk (brief, fax of e-mail) tot uiterlijk vijftien dagen voor het congres . Bij verhindering mag uw plaats worden ingenomen door een vervanger. U wordt verzocht eventuele vervanging door te geven aan het Congres- en Studiecentrum VNG.

Voor inlichtingen
Congres- en Studiecentrum VNG
Postbus 30435

2500 GK DEN HAAG
Tel. 070- 3738469
Fax: 070- 3738743
E-mail: cs@vng.nl