Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: 'Euthanasie bij lijden aan leven'
Uitzenddatum: Do. 16 december 2004, 20.30u

Iemand die âlijdt aan het levenâ moet ook in aanmerking komen voor euthanasie of hulp bij zelfdoding. Dat schrijft de commissie-Dijkhuis aan de artsenorganisatie KNMG. In Netwerk aandacht voor het âlijden aan het levenâ. Wat is dat precies en wie bepaalt dat?

Uitzichtloos
De wet schrijft voor dat euthanasie bij ondragelijk of uitzichtloos lijden toegestaan is. Volgens emeritus-hoogleraar Dijkhuis wordt het begrip âlijdenâ in de praktijk te veel aan ziekte gekoppeld. Volgens het advies van de commissie kan ook bij âlijden aan levenâ sprake zijn van ondragelijkheid of uitzichtloosheid. De euthanasiewet hoeft volgens Dijkhuis dus niet te worden aangepast.

Vergeten
De artsenorganisatie had de commissie een advies gevraagd naar aanleiding van de zaak-Brongersma. De Hoge Raad oordeelde in 2002 dat huisarts Sutorius oud-senator Brongersma onterecht had geholpen bij zelfdoding. Brongersma was niet ziek, maar verlangde naar de dood omdat hij geestelijk en fysiek aftakelde en iedereen in zijn omgeving stierf. âDe dood heeft mij vergetenâ, schreef hij in een brief.

Praktijk
In een reportage komen verschillende mensen aan het woord die in de praktijk te maken hebben met deze problematiek: W. Markestein, directeur van een humanistisch verpleeghuis, M. Van den Berg, pastoor in een verpleeghuis en hoogleraar huisartsgeneeskunde S. Thomas.

Zaak-Chabot
In de studio hoogleraar psychiatrie F. Koerselman. Hij was getuigedeskundige in de zaak-Chabot in 1994. In die zaak hielp psychiater Chabot een vrouw die leed aan een psychiatrische aandoening bij zelfdoding. De Hoge Raad bepaalde toen dat een geestesziekte ook de oorzaak kon zijn voor ondragelijk en uitzichtloos lijden.

Forum over euthanasie
Volgens de commissie-Dijkhuis is er ook bij mensen die âlijden aan het levenâ sprake van een uitzichtloze of ondragelijke situatie. Voor hen moet het dus ook mogelijk zijn hulp te krijgen bij zelfdoding. Maar wanneer âlijdt je aan het levenâ? Waar moeten de betrokkenen de grenzen leggen? Of is dit advies het bewijs dat de Nederlandse euthanasiewetgeving te ver is doorgeschoten?