Erasmus Universiteit Rotterdam

De particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering

Op vrijdag 17 december 2004 promoveert E.J. Wervelman op zijn proefschrift De particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Wervelman analyseert in zijn dissertatie de particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering en beantwoordt in dat verband vragen als: Hoe gaat de totstandkoming van deze verzekeringsovereenkomst in zijn werk? Wat is te verstaan onder het begrip arbeidsongeschiktheid in de zin van de toepasselijke polisvoorwaarden? Welke verplichtingen vloeien voort uit een schademelding aan de verzekeraar? Welke rol speelt de Gedragscode Persoonlijk Onderzoek voor de particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering?

De promovendus heeft in de tekst uitgebreide citaten opgenomen. Niet iedereen die betrokken is bij de totstandkoming en de uitvoering van de polis heeft immers een juridische bibliotheek tot zijn of haar beschikking.

Het onderzoek schenkt op diverse plaatsen aandacht aan het Amerikaanse recht. Allereerst kent Amerika een stelsel van particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, dat goed vergelijkbaar is met het Nederlandse stelsel. Bij bestudering van het Amerikaanse recht valt op dat daar binnen het bestek van de polis over andere polisvoorwaarden is geprocedeerd dan in Nederland. De polisvoorwaarde dat verzekerde zich na het ontstaan van diens arbeidsongeschiktheid onder behandeling van een bevoegd arts dient te stellen, leidt in Nederland bijvoorbeeld een sluimerend bestaan, terwijl deze in Amerika tot meerdere gerechtelijke procedures heeft geleid. Ook is in Amerika meer dan eens het begrip passende arbeid inzet van procedures geweest. De Amerikaanse rechter gaat daar meer in detail op in.

Promotor: prof.mr. J.H. Wansink, Verzekeringsrecht