Gemeente Zwolle

Intentieovereenkomst woonmall Zwolle

Op vrijdag 17 december 2004 tekent burgemeester H. J. Meijer, namens de gemeente Zwolle, een intentieovereenkomst met ING Real Estate (de heer G.W. Beker, directeur acquisitie) voor de ontwikkeling van een woonmall in Voorsterpoort. De huidige Woonboulevard Zwolle wordt de komende jaren uitgebreid en getransformeerd tot een aantrekkelijke woonmall. Dit is een regionaal centrum voor wonen en aan wonen gerelateerde functies. De ondertekening van deze intentieovereenkomst betekent een volgende stap in uitvoering van de Structuurvisie voor de A28-zone.

Het komende jaar zullen de gemeente en ING Real Estate gezamenlijk werken aan plannen voor een woonmall op de locatie van de huidige woonboulevard en het achterliggende Deltion College. Op langere termijn wordt wellicht ook de locatie van de Van de Capelle Scholengemeenschap bij de ontwikkeling betrokken. De ambitie is een ontwikkeling van maximaal 80.000 m2 grootschalige winkels, horeca, parkeren en andere aan wonen gerelateerde voorzieningen. Dit is inclusief de bestaande woonboulevard, die in de nieuwe ontwikkeling wordt geïntegreerd.

De ontwikkeling van een woonmall betekent een verdere versterking van Zwolle als regionaal centrum. Belangrijk aandachtspunt is de lastige marktsituatie van de meubelbranche. Na een aantal zeer goede jaren wordt deze momenteel geconfronteerd met teruggelopen consumenten bestedingen. Dit wordt mede veroorzaakt door de teruglopende economie. Daarnaast is het concept van veel bestaande woonboulevards aan vernieuwing toe. De ontwikkeling moet dan ook nadrukkelijk worden bezien vanuit een lange termijn perspectief. De komende periode zullen de gemeente en ING Real Estate, in nauw overleg met de ondernemers, werken aan een concurrerend concept voor de Zwolse regio.

ING Real Estate heeft als projectontwikkelaar en vastgoedbelegger ruime ervaring met woonthemacentra. Gerealiseerde projecten zijn onder meer Villa Arena in Amsterdam en Doe Mere in Almere Buiten. Als belegging heeft ING Real Estate de Woonboulevard Zwolle in 2003 aangekocht.


---