Provincie Utrecht

Persbericht

Ruimte voor financieel herstel Utrechtse gemeenten

Provincie kiest voor terughoudend financieel toezicht

17-12-2004
GS hebben op basis van de voorgelegde gemeentebegrotingen besloten om in 2005 terughoudend om te gaan met het financiële toezicht op de Utrechtse gemeenten. Geen enkele Utrechtse gemeente krijgt dan ook te maken met preventief toezicht van de provincie.

Dit betekent dat de uitgaven niet vooraf goedgekeurd hoeven te worden door de financiële adviseurs van de provincie Utrecht. Wel zijn met vier gemeenten concrete afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte ontstaat voor financieel herstel. "De provincie wil in concrete knelsituaties liever met gemeenten over haalbare oplossingen praten, dan afstandelijk streng toezicht uitoefenen", aldus gedeputeerde voor financieel toezicht, Jan van Bergen.

Is de begroting van een gemeente sluitend en op een realistische manier opgesteld? Biedt deze begroting bovendien over een reeks van jaren zicht op een financiële positie die gezond is en blijft? In dat geval kan een gemeente ermee rekening houden dat de provincie Utrecht zich als financiële toezichthouder soepel opstelt. De begrotingsstukken worden dan enkel ter informatie naar het Provinciehuis gestuurd en er is, voordat een gemeente uitgaven doet, geen provinciale goedkeuring nodig. Nadat GS op 14 december jl. hadden besloten om op deze manier met 30 Utrechtse gemeenten om te gaan in het begrotingsjaar 2005 zijn nu ook de resterende gemeenten onder deze soepele vorm van financiële toezicht geplaatst. Maar niet zonder dat daaraan een bestuurlijk overleg vooraf ging met de gedeputeerde financieel toezicht Jan van Bergen (die hiervoor door het college van GS was gemachtigd) en afspraken zijn gemaakt over herstelmaatregelen. Met Abcoude waren overigens al voor het collegebesluit van GS afspraken gemaakt, waardoor deze gemeente onder het soepele toezicht kon blijven.

Leersum en Maarn
De vier gemeenten waarmee de provincie aparte afspraken gemaakt heeft, zijn: Abcoude, Leersum, Maarn en Montfoort. In het geval van de twee Heuvelruggemeenten geldt dat deze, vanwege de lopende gemeentelijke herindeling in dit gebied, al onder een scherpere vorm van provinciaal financieel toezicht vallen. Deze herindelingswetgeving en dus ook de bijpassende vorm van financiële controle blijft in werking. Beide gemeenten worden momenteel geconfronteerd met een begroting die niet-sluitend is. Ook het financiële meerjarenperspectief is volgens de provincie problematisch. Zowel Leersum als Maarn gaan naar verwachting per 2006 op in een nieuwe Heuvelruggemeente, waarvoor al met ingang van 2005 het werk start voor een gezamenlijke begroting. Na bestuurlijk overleg op 9 december jl. heeft de gemeente Maarn toegezegd bij het opstellen van deze nieuwe collectieve begroting rekening te houden met het financiële commentaar van de provincie. Verder zal Maarn zich hard maken voor een gemeentelijke begroting 2005 met een méér sluitend karakter. Naar aanleiding van het bestuurlijk overleg met de gemeente Leersum, heeft de raad van Leersum op voorstel van het college van B&W op 16 december jl. besloten om de OZB met 15% te verhogen. Hierdoor beschikt Leersum weer over een sluitende meerjarenbegroting.

Montfoort en Abcoude
In het geval van Montfoort geldt dat de gemeenteraad op 13 december jl., nadat verscherpt toezicht van de provincie Utrecht dreigde, besluiten heeft genomen over substantiële ombuigingen. Nieuw beleid wordt voorlopig stil gezet. Na vier jaar is daarmee in principe de gemeentebegroting weer sluitend. Reden voor de provincie om ook voor deze gemeente op de valreep af te zien van de meer scherpe, preventieve vorm van financieel toezicht. De gemeente Abcoude tenslotte heeft voor de korte termijn maatregelen voorgesteld, waarmee de begroting als reëel sluitend kan worden beoordeeld. Voor de komende jaren zijn met Abcoude afspraken gemaakt over de aspecten waarmee in de begroting rekening wordt gehouden.

Met alle vier genoemde gemeenten is gesproken over de naleving van deze afspraken en de momenten waarop men elkaar tussentijds informeert.

Laatst gewijzigd op 12/17/2004 12:24:56 PM. Paginabeheer: Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl