Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Persbericht - OVSE stelt drie speciale vertegenwoordigers aan voor bestrijding discriminatie

Rotterdam, 17 december 2004

Ter attentie van de redactie buitenland

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft deze week aangekondigd drie Speciale Vertegenwoordigers aan te zullen stellen die de activiteiten van de OVSE ter bestrijding van discriminatie en oproepen tot haat gaan coördineren. De Speciale Vertegenwoordigers voor respectievelijk antisemitisme, islamofobie en voor discriminatie en vreemdelingenhaat in brede zin zullen actief zijn binnen alle 55 lidstaten van de OVSE. Dit besluit werd genomen tijdens de Twaalfde Jaarlijkse Bijeenkomst van de Raad van de Ministers van de OVSE in Sofia, Bulgarije.

Het LBR juicht deze concrete aandacht van de OVSE voor de bestrijding van discriminatie en vreemdelingenhaat toe. Wel plaatst het LBR kanttekeningen bij het feit dat er drie Speciale Vertegenwoordigers zullen worden aangesteld in plaats van één Vertegenwoordiger voor alle vormen van discriminatie. Voorkomen moet worden dat een rangorde tussen verschillende vormen van discriminatie ontstaat. Bovendien is in veel gevallen geen scheidslijn te trekken tussen de discriminatiegronden. Het LBR zou daarom de voorkeur geven aan een gelijke aanpak van alle vormen van racisme, vreemdelingenhaat en uitsluiting op grond van godsdienst.

Het LBR hoopt op een goede samenwerking van deze Speciale Vertegenwoordigers met zowel NGO's als met andere Europese en internationale instellingen die zich bezighouden met de bestrijding van racisme en vreemdelingenhaat zoals het EUMC (Europese Unie), ECRI (Raad van Europa) en het CERD-Comité (Verenigde Naties).