Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 322 SJT
Datum: 17 december 2004

Wijziging concessies openbaar vervoer
College stemt in met 'Thuisbrengservice'

Het college heeft ingestemd met de wijziging van de concessies voor het openbaar vervoer in Noord en Zuidwest Fryslân, Zuidoost Fryslân en de Waddeneilanden. De wijzigingen, een formele handeling, zijn nodig om de bezuinigingen op het openbaar te kunnen realiseren. Eerder al heeft het college ingestemd, om de wijzigingen in het voorzieningenniveau mogelijk te maken, met het voorstel om daarvoor af te wijken van het Provinciaal Verkeer- en VervoersPlan. Met het besluit om de concessies te wijzigen worden de aanpassingen in de dienstregelingen definitief. Om de 89 dorpen die het reguliere openbaar vervoer in de avonduren verliezen, wordt als alternatief een Thuisbrengservice ingevoerd.

De bezuinigingen op het openbaar vervoer hebben tot gevolg dat 89 dorpen in Noord en Zuidwest Fryslan in de avonduren verstoken blijven van openbaar vervoer. Zij verliezen hun busverbinding. Om dat probleem op te lossen is met NoordNed een akkoord bereikt over de Thuisbrengservice. Met de introductie van deze service is een bedrag gemoeid van

E 210.000,00 waarvan E 60.000,- door de provincie betaald wordt. De overige kosten komen voor rekening van NoordNed.

Met de Thuisbrengservice wordt reizigers naar dorpen die na 18.00 niet meer bereikbaar zijn drie reismogelijkheden per avond aangeboden. Naar de dorpen die na 20.00 uur niet meer bereikbaar zijn wordt tweemaal een reismogelijkheid aangeboden. Tussen 18.00 uur en 19.00 uur, tussen 20.00 uur en 21.00 uur en tussen 22.00 uur en 23.00 uur kunnen reizigers vanaf een station of halte alsnog naar huis terugreizen. Reizigers moeten zich vooraf aanmelden voor het gebruik, betalen een toeslag van E 4,- en worden voor de deur afgezet.

Op 30 juni 2004 hebben is door de staten besloten om de lagere kostendekkingsgraad van het openbaar vervoer op de Waddeneilanden niet te compenseren uit de middelen voor het openbaar vervoer. Een en ander betekent dat provincie en de Friese Waddengemeenten in overleg zijn over de financiering van het openbaar vervoer vanaf 2006. Een van de opties die wordt onderzocht is de mogelijkheid om het openbaar vervoer op de Waddeneilanden, als er alternatieve financiering gevonden wordt, gratis te maken. Een aspect wat daarin meespeelt, is het besluit van de minister op het verzoek van de provincie om de nationale tarieven en vervoersbewijzen (de strippenkaart) af te schaffen voor de Waddeneilanden.

N 35


---- --