Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie en Buitenlandse Handel, Fientje MOERMAN, wijzigde de Vlaamse Regering het besluit tot de toekenning van investeringssteun aan ondernemingen.

Het huidige systeem van expansiesteun werkt op basis van een wedstrijdformule. Een eerste wijziging brengt het aantal oproepen (calls) van de huidige twee naar vier. Hierdoor wordt de periode van rechtsonzekerheid over het bekomen van de expansiesteun, voor de ondernemingen gehalveerd.

Verder werd beslist dat voortaan de Minister van Economie per oproep een vast steunpercentage zal bepalen dat hetzelfde is voor alle aanvragers.
Een laatste aanpassing gebeurt in de
uitbetalingsvoorwaarden van de expansiesteun. Voortaan wordt voor de uitbetaling van het definitieve bedrag een speling toegestaan van 20% ten opzichte van de oorspronkelijke raming. Praktijkvoorbeelden tonen immers aan dat discrepantie kan optreden tussen het initieel geraamde en het werkelijk bestede investeringsbedrag.

Met deze beslissing biedt de Vlaamse Regering de ondernemingen meer rechtszekerheid, in afwachting van de evaluatie en de eventuele meer diepgaande hervorming van het systeem.

Het huidige systeem voor de toekenning van de zogenaamde groeipremie trad eind 2003 in werking.

persinfo : Annemie Nijs, woordvoerster van minister Moerman
tel. 02 552 61 00 - gsm 0475 77 26 93
Nannouchka Heyndrickx, adjunct-
woordvoerster van minister Moerman
tel. 02 552 61 10 - gsm 0473 65 03 33
e-mail : persdienst.moerman@vlaanderen.be
---