Vereniging Milieudefensie


Boycotactie morgen bij 25 filialen van Super De Boer gaat door

Milieudefensie wint kort geding druivenboycot

Amsterdam, 17 december 2004 --- De rechtbank in Amsterdam heeft Laurus/Super De Boer vanmiddag in het ongelijk gesteld in een kort geding dat door het supermarktconcern tegen Milieudefensie was aangespannen. Met het geding beoogde Laurus de geplande druivenboycot van a.s. zaterdag bij 25 filialen van Super De Boer te voorkomen. Dat is dus niet gelukt. De boycotactie gaat dan ook gewoon door. Milieudefensie roept klanten van de supermarkt ter plekke op die dag géén druiven te kopen bij deze keten.

Milieudefensie beschouwt de uitspraak van de rechter als een belangrijke steun in de rug. De rechter constateerde dat Laurus/Super de Boer inderdaad de wet heeft overtreden en vindt dat Milieudefensie gerechtigd is morgen een boycotactie te voeren.

Vera Dalm, directeur van Milieudefensie: 'Dit is de zoveelste keer dat Super De Boer de consument niet serieus neemt. Als klant weet je niet meer waar je aan toe bent. We vragen de supermarkten al jaren hier werk van te maken, maar dat lijkt aan dovemansoren gericht. Daarom staan we morgen bij 25 filialen van Super De Boer voor de deur en roepen we klanten op de druiven te laten liggen. Landbouwgif is schadelijk voor de gezondheid en het milieu. Klanten moeten kunnen vertrouwen wat er in de schappen ligt.' Bij het filiaal aan de Kleine Oord in Arnhem worden klanten bovendien getrakteerd op live muziek en 100% gifvrije druiven.

Milieudefensie roept Laurus en de andere supermarkten op alleen nog groenten en fruit zonder resten bestrijdingsmiddelen te verkopen. Verder vraagt Milieudefensie de supermarkten om de beschikbare informatie over gevaarlijke stoffen in voedsel openbaar te maken. Dat dit kan bewijzen supermarkten in Groot-Brittannië. Wettelijke normen worden daar, anders dan in Nederland, steeds minder overschreden.