European Commission

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

NL

P/04/139

Brussel, 14 december 2004

16044/04 (Presse 360)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de presidents- en parlementsverkiezingen in Ghana

De Europese Unie is ermee ingenomen dat de presidents- en parlementsverkiezingen van 7 december 2004 in Ghana democratisch en transparant zijn verlopen en wil Zijne Excellentie de heer John Agyekum Kufuor van harte gelukwensen met zijn herverkiezing als President van de Republiek Ghana.

De Ghanese bevolking heeft een duidelijk signaal gegeven dat zij ernst maakt met de verdere consolidering van de democratie in het land. De hoge opkomst en het gedisciplineerde en vreedzame verloop van de verkiezingen zijn een uiting van de volwassenheid van het democratische proces in Ghana.

De Europese Unie feliciteert alle politieke partijen en de vertegenwoordigers van de civiele samenleving met hun bijdrage aan het vlotte verloop van de stembusgang. De Europese Unie zou in het bijzonder de Verkiezingscommissie willen prijzen voor de manier waarop zij zich van haar grondwettelijke taken heeft gekweten.

De Europese Unie ziet uit naar de voortzetting van haar partnerschap met Ghana en geeft uiting aan haar bereidheid om bij te dragen aan de politieke, economische en sociale ontwikkeling van het land.

De kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië, Turkije en Kroatië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Noorwegen en Liechtenstein, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië blijft deel uitmaken van het stabilisatie- en associatieproces.