Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
17 december 2004

MINISTERRAAD STEMT IN MET VERBETEREN VBTB-PROCES

De rijksoverheid stelt de begroting sinds een aantal jaren op volgens de richtlijnen uit de notitie Van Beleidsbegroting tot Beleidsverantwoording (VBTB). Uit de VBTB-evaluatie, waarmee de ministerraad op voorstel minister Zalm van Financiën heeft ingestemd, blijkt dat begroten volgens het VBTB-proces inmiddels gemeengoed is geworden, maar dat er verbeteringen mogelijk zijn om te komen tot een grotere toegankelijkheid van begrotingen, een betere verantwoording en meer efficiëntie. In de evaluatie worden voorstellen voor verbetering gedaan die het kabinet al in de begroting van 2006 wil opnemen. De verantwoordelijkheid van rijksoverheid en andere partijen moet duidelijk worden aangegeven en er moet concreet worden gemaakt wat de overheid gaat doen en wanneer.

Bij de start was de VBTB-operatie primair gericht op de presentatie van begroting en verantwoording. Begroting en jaarverslag moesten eenvoudig te vergelijken zijn. In 2002 werd de eerste VBTB-begroting ingediend. Inmiddels is VBTB uitgegroeid tot een instrument om een doelmatiger overheid te bevorderen. In de evaluatie komen beide aspecten aan de orde. De begroting kan toegankelijker en de verantwoording beter door deze toe te spitsen op de autorisatie- en controlefunctie. Doelmatigheid kan worden bevorderd door beleid en beleidsnota's inhoudelijk beter te onderbouwen en door een betere evaluatieprogrammering. Onderdelen worden vaak te uitgebreid toegelicht en begrotingen bevatten te veel herhalingen van beleidsnota's. Het kabinet onderschrijft de aanbevelingen van de VBTB-evalatie en start met de uitvoering ervan.

In de evaluatie worden onder andere de volgende verbeterpunten voorgesteld:
- De VBTB-structuur blijft gehandhaafd, maar prestatiemeting moet zinvol en relevant zijn. Een overtuigende onderbouwing van het beleid is even belangrijk als meetbare doelstellingen. Hieraan zal in de beleidsvoorbereiding meer aandacht worden besteed.
- Begroting en jaarverslag moeten volledig en transparant zijn. Beleidsvoornemens moeten compact worden toegelicht en er wordt alleen verwezen naar relevante beleidsdocumenten.
- Begroting en jaarverslag moeten zelfstandig leesbare stukken blijven.
- Internet wordt vaker ingezet: voor bijvoorbeeld verwijzingen naar achtergrondinformatie; voor het actueel houden van informatie over bijvoorbeeld moties en toezeggingen.
- Het jaarverslag begint met een beleidsverslag en biedt een terugblik op de opmerkelijke verschillen en voornaamste beleidsresultaten.
- Een betere programmering van beleidsevaluatie op het niveau van algemene of operationele doelstellingen en van onderzoek naar de effecten van beleid.

De ministerraad heeft minister Zalm gemachtigd de VBTB-evaluatie aan de Tweede Kamer aan te bieden.

RVD, 17.12.2004