Gemeente Helmond


---

Aanpak Vuurwerkoverlast

Niet alleen straffen, ook belonen
Net als voorgaande jaren organiseert Bureau Halt in samenwerking met politie, brandweer en justitie rond de komende jaarwisseling een vuurwerkactie. De bedoeling is jongeren te wijzen op de gevaren van vuurwerk en de overlast van vuurwerk terug te dringen. De vuurwerkactie loopt tot en met 9 januari 2005. In deze periode zal er door de politie extra gecontroleerd worden. Klachten over afsteken van vuurwerk en of het gebruik van illegaal vuurwerk, kan men melden bij de plaatselijke politieafdeling.

Campagne
De voorlichtingsactie is zoals gebruikelijk gericht op jongeren vanaf 10 jaar. Bureau Halt verzorgt lessen en het voorlichtingsmateriaal voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen en de brugklassen van het voortgezet onderwijs. In al het voorlichtingsmateriaal wordt gewezen op de gevaren van vuurwerk en de gevolgen van wangedrag. De leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen krijgen naast een speciaal Halt vuurwerkboekje ook een zogenaamde opruim-flyer om ze te stimuleren na het afsteken het vuurwerkafval op te ruimen. Daarnaast krijgen alle brugklasleerlingen van het voortgezet onderwijs informatie over vuurwerk. Ook ouders worden via een brief bij de campagne betrokken. Meer informatie hierover is te vinden op www.areyoupro.nl Via posters wijst de brandweer op het vernieuwde vuurwerkspel dat staat op www.brandweer.nl Daar is spelenderwijs te ontdekken welke maatregelen het beste beschermen tegen ongelukken met vuurwerk. Het spel is ontworpen voor kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool, maar is leerzaam voor iedereen.

Werkstraf
Jongeren vanaf 12 t/m 17 jaar die ondanks de voorlichting overlast veroorzaken, illegaal vuurwerk afsteken of in bezit zijn van vuurwerk of dat afsteken op tijden dat het niet mag, krijgen een mini proces-verbaal en een speciale vuurwerkfolder. Ook jongeren van 18 tot en met 21 jaar die vuurwerk afsteken in het bijzijn van minderjarigen kunnen via Bureau Halt worden gestraft.

Jongeren die door de politie zijn betrapt moeten zich op 29, 30 of 31 december op het spreekuur van bureau Halt melden. Hier krijgen ze een alternatieve werkstraf tussen 3 en 10 uur opgelegd. Als het gaat om illegaal vuurwerk of als ze vaker dan één keer worden gepakt, komen daar extra uren bij. De jongeren uit Helmond, Laarbeek, Geldrop-Mierlo, Nuenen, Gemert-Bakel, en Deurne moeten op maandag 3 januari 2005 het achtergebleven vuurwerk in hun gemeente opruimen. Daarbij worden ze zo veel mogelijk in hun eigen wijk ingezet.

Voldoet de jongere aan de opgelegde verplichtingen dan wordt het mini proces-verbaal vernietigd. Meldt de jongere zich niet bij bureau Halt of voert hij (of zij) de alternatieve straf niet goed uit, dan kan hij of zij rekenen op afhandeling via Justitie.

Jongeren beneden de 12 jaar kunnen ook worden aangehouden. Ook zij moeten zich bij bureau Halt melden. Jongeren uit deze leeftijdscategorie moeten vervolgens de voorlichtingsbijeenkomst volgen.

Bij vandalisme met vuurwerk, waarbij schade is ontstaan, moet de jongere de schade vergoeden en tevens een werkstraf uitvoeren.

Niet alleen straffen, ook belonen!
Veel ongelukken gebeuren op 1 januari overdag, omdat kinderen vuurwerk willen afsteken dat niet is afgegaan (vaak met korte lonten). Daarom wordt er altijd op aangedrongen om vuurwerkresten s nachts meteen op te ruimen. Hierdoor kunnen veel ongelukken worden voorkomen.

Om het opruimen dit jaar extra te stimuleren is een speciale actie georganiseerd. Leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen kunnen leuke prijzen winnen met het opruimen van vuurwerkresten.

Deze actie wordt gehouden in de gemeenten die zijn aangesloten bij Halt Helmond. Dat zijn naast Helmond: Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek, Geldrop-Mierlo, Nuenen en Someren.

Als kinderen de stoep en rondom hun huis op 1 januari goed hebben opgeruimd en ze hebben de flyer die ze op school hebben gekregen goed zichtbaar achter het raam hangen, maken ze kans op een mooie slagroomtaart en kaartjes voor de bioscoop. Medewerkers van bureau Halt kijken in welke straten de vuurwerkresten het beste zijn opgeruimd. De prijzen worden in de eerste week van januari uitgereikt door de burgemeesters of wethouders van de deelnemende gemeenten.

Vuurwerkregels

Vuurwerk kopen mag:

* als je 16 jaar of ouder bent;

* op 29, 30 en 31 december;

* bij de erkende verkoopadressen.

Vuurwerk afsteken mag alleen op 31 december van 10.00 uur s ochtends tot 2.00 uur s nachts.

Wees voorzichtig en veroorzaak geen overlast voor mensen en dieren.
* Illegaal vuurwerk (zoals strijkers) is verboden.