Vereniging Nederlandse Gemeenten

AFSPRAKEN VERKOOP VUURWERK

Er is meer duidelijkheid over de verkoop van vuurwerk. Zo komt er geen een extra verkoopdag en zijn afspraken gemaakt over de handhaving. Ook willen we u informeren hoe u het Vuurwerkbesluit kunt interpreteren inzake de accreditatie-eis en problemen kunt oplossen voor wat betreft ongeldige accreditaties van het bedrijf Potential Protection.

Geen extra verkoopdag op 28 december
In overleg met het ministerie van VROM is besloten af te zien van een extra verkoopdag op 28 december. De VNG had zich daarvoor sterk gemaakt. De extra verkoopdag had extra overlast veroorzaakt en er zouden, gezien de korte termijn communicatieproblemen op kunnen treden. Bovendien willen gemeenten niet de overtredingen van het Vuurwerkbesluit gedogen.

Openbare orde
Veel inrichtingen die door willen gaan met de verkoop van vuurwerk blijken niet op tijd te kunnen voldoen aan alle eisen gesteld in het Vuurwerkbesluit. Naar het zich nu laat aanzien is het mogelijk dat nog geen 1000 verkooppunten in bedrijf zullen zijn over anderhalve week. Dit zijn aanzienlijk minder dan de 3800, twee jaar geleden. Dit kan illegale opslag en verkoop in de hand werken. Problemen met de openbare orde rondom overgebleven verkooppunten die wel vuurwerk verkopen is mogelijk. Wij adviseren gemeenten hier alert op te zijn.

Meer verkooppunten mogelijk met beoordelingskader VI De VROM Inspectie (VI) heeft u eind oktober schriftelijk geïnformeerd over de stand van zaken van vuurwerkinrichtingen. In individuele gevallen kan sprake zijn van overmacht. Er zijn bijvoorbeeld met de certificering achterstanden opgetreden waar de ondernemer geen schuld aan heeft. Aan de hand van het door de VI opgestelde beoordelingskader overmachtsituaties kunt u nagaan of er sprake is van overmacht. Een voorwaarde is dat het vuurwerkbedrijf vóór 1 september 2004 de opdracht tot aanleg en de keuring van de sprinklerinstallatie verstrekt moet hebben en dat het programma van eisen is goedgekeurd door het bevoegd gezag.

Daarnaast blijkt dat veel bedrijven op dit moment wél over een sprinklerinstallatie beschikken (conform de eisen) maar vanwege omstandigheden niet te beschikken over een geldig keuringscertificaat. Dit kan omdat het bedrijf Potential Protection vanaf 19 november haar accreditatiebevoegdheid is kwijtgeraakt.
De VROM-Inspectie acht het niet redelijk om deze vuurwerkopslagbedrijven per definitie te confronteren met de gevolgen van het in gebreken blijven van een geaccrediteerde keuringsinstelling. Dit is uitgewerkt in het Advies VROM Inspectie omgang Potential Protection. Meer vuurwerkbedrijven kunnen hierdoor, in overleg met de gemeente toch vuurwerk opslaan en verkopen, ondanks het feit dat zij niet beschikken over een geldig keuringscertificaat. Hierbij moet de gemeente extra aandacht geven aan de feitelijke uitvoering en werking van de sprinklerinstallatie.

Handhaving
De VNG heeft in samenwerking met het IPO, OM en de VROM Inspectie een communicatieprotocol opgesteld hoe een gemeente dient te handelen indien zij komt tot bestuursrechtelijke handhavingsactie. Indien uw gemeente een bestuursdwangbeschikking afgeeft dient u direct contact op te nemen met uw provinciale vuurwerkcoördinator (VC). Net voor en tijdens de vuurwerkverkoopperiode is politieoptreden effectiever want de politie heeft directe contacten met Domeinen. Of de politie of de gemeente optreedt, is afhankelijk van uw afspraken in de lokale driehoek.

Achtergrondinformatie en de genoemde documenten die van belang zijn bij handhavings- en gedoogsituaties vindt u op de homepage van VNG.nl, bij actuele themas.