Gemeente Amsterdam

Amsterdam vereenvoudigt erfpachtregels voor particulieren Erfpachtregeling ver- en uitbouw van particuliere woningen wordt eenvoudiger gemaakt
17 december 2004 - Remco Asselbergs

Binnenkort wordt het eenvoudiger en goedkoper voor Amsterdammers om een uitbreiding van tuinen en aanbouw aan woningen - bijvoorbeeld de aanbouw van een serre- te regelen. Een bouwvergunning blijft meestal wel nodig, maar de verplichte aanpassing van het contract na ver- of uitbouw vervalt.

"Door de regelgeving voor particulieren te vereenvoudigen probeert de gemeente de ver- en uitbouw van woningen te stimuleren. Hiermee hoopt de gemeente dat bewoners meer willen investeren in de kwaliteit van hun woningen", aldus wethouder Stadig.

Minder bureaucratie
In de nieuwe situatie is er geen aparte toestemming nodig voor het verbouwen van een pand tot een verdubbeling van de oorspronkelijke bebouwing en als er geen bijzondere afspraken in het contract zijn vastgelegd. Daarnaast wordt de canon - de jaarlijkse vergoeding - voor de rest van de het tijdvak niet verhoogd. Een tijdvak heeft meestal een duur van 50 jaar. In het nieuwe tijdvak wordt de uitbreiding wel meegenomen in de berekening.

Daarnaast wordt de verhoging bij een tuinuitbreiding in de toekomst altijd via dezelfde methode berekend. De laagste berekening uit het huidige beleid wordt de standaard.

Naar verwachting is het verlies in opbrengsten niet groot. Op basis van berekeningen uit 2000 en 2003 wordt verwacht dat er EUR 15.000 structureel minder opbrengst is en voor ongeveer EUR 240.000 minder afkoopsommen per jaar. Op basis van de totaalopbrengsten van erfpacht per jaar zijn deze bedragen te verwaarlozen. In 2003 waren de opbrengsten van afkoopsommen bij particuliere erfpachtrechten in totaal 137 miljoen euro en waren de totale canonopbrengsten in dat jaar waren 79,3 miljoen euro. Bovendien zorgt de vereenvoudiging voor lagere arbeidskosten en waarschijnlijk voor een daling in het aantal juridische procedures.

Beleid tot nu toe
Tot nu toe moesten particulieren naast een bouwvergunning ook toestemming vragen voor uitbreiding of verbouwing bij hun stadsdeel of bij Bureau Erfpacht van het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam. Na de bouw wordt het erfpachtrecht opnieuw gewaardeerd en wordt de canon gewijzigd, wat meestal een verhoging inhoudt.

Particuliere erfpachters die hun tuin willen uitbreiden, moeten betalen voor het gebruik van de extra grond. Nu worden verschillende rekenmethodes gehanteerd afhankelijk van de situatie, met verschillende verhogingen van de canon als gevolg.

Vereenvoudiging geldt alleen voor particulieren De voorgestelde vereenvoudiging geldt alleen voor particuliere erfpachtrechten met een woonbestemming. De wijzigingen gelden niet voor sociale huurwoningen, bestemmingswijzigingen van particuliere woonbestemmingen en voor bestemmingen voor niet-wonen, zoals kantoren, bedrijven, detailhandel en voorzieningen. De gemeente heeft met corporaties andere, vaak voordeligere, afspraken over erfpacht gemaakt.

Het college van B&W heeft de voorgenomen vereenvoudiging van het erfpachtbeleid op 14 december vrijgegeven voor inspraak. Na de inspraakperiode van 22 december 2004 tot 2 februari 2005 wordt het eventueel gewijzigde voorstel behandeld in de raadscommissie. Dit is naar verwachting op 30 maart 2005.

Pb-201

© Gemeente Amsterdam