Gemeente Eindhoven

Persbericht: 19 oktober 2004, no. 247

Voorstel in december in gemeenteraad

Definitief ontwerp herinrichting 18 septemberplein

Burgemeester en wethouders van Eindhoven hebben het definitief ontwerp voor de herinrichting van het 18 septemberplein vastgesteld. Na de herinrichting zal de bezoeker van de binnenstad gebruik kunnen maken van een exclusief, hoogwaardig en duurzaam ingericht 18 septemberplein.

Het 18 septemberplein is een van de belangrijkste pleinen in Eindhoven en vormt een belangrijke schakel in de economische en kwalitatieve opwaardering van de noordelijke binnenstad. De huidige staat van het plein heeft een negatieve invloed op de beleving en kwaliteit van de binnenstad. Het is daarom van groot belang dat op zo kort mogelijke termijn dit plein wordt heringericht.

Ruimte
Het heringerichte 18 septemberplein kenmerkt zich als een open plein dat plaats biedt aan de grote stromen voetgangers over het plein. Daarnaast is de open ruimte flexibel in te richten en derhalve geschikt voor evenementen. De ruimte wordt gecreëerd door:
* Het realiseren van een ondergrondse fietsenstalling. Deze stalling is noodzakelijk om een oplossing te bieden voor het fietsstallingsprobleem. De ondergrondse fietsenstalling biedt plaats aan circa 1900 fietsen en 65 bromfietsen. Deze ruimte is flexibel in te delen voor evenementen en/of exposities door een deel van de fietsrekken te ontruimen.
Door de ondergrondse stalling ontstaat de mogelijkheid om de archeologische overblijfselen vanuit de ontstaansgeschiedenis van Eindhoven op te graven (Stadsgracht, Stadspoort) en afhankelijk van de kwaliteit hiervan dit onderdeel uit te laten maken van de ondergrondse stalling. De stalling is vanuit de westzijde toegankelijk door middel van een tapis-roulant en vanuit de oostzijde door middel van een hellingsbaan. Voor de voetgangers is in het midden van de kelder, centraal op het plein, een in- en uitgang.

* Het creëren van een betere locatie voor de dagwinkels. De dagwinkels worden ondergebracht in een nieuw gebouw op de kop van de Hermanus Boexstraat. Dit gebouw, met een kwalitatief hoogwaardige architectonische vormgeving en materiaaltoepassing, bestaat uit twee bouwlagen en heeft een bruto vloeroppervlak van 350 m2.

* Het wijzigen van de verkeersrotonde 18 septemberplein tot een T-splitsing. De vormgeving als rotonde is functioneel overbodig sinds het 18 septemberplein is afgesloten voor het gemotoriseerd verkeer. De verkeersrotonde wordt met behoud van alle huidige verkeersrelaties aangepast tot een T-splitsing. Door de compactheid van een T-splitsing ontstaat er meer pleinruimte en zal de oversteekbaarheid voor voetgangers verbeteren. De inrichting van de kruising zal aansluiten bij het Binnenringprofiel.

Nieuwe gebouwen
Aan de oost- en westzijde wordt het plein gemarkeerd door twee gelijksoortige, kwalitatief hoogwaardige specifieke bolvormige gebouwen. Aan de westzijde is dit het entreegebouw van de Admirantontwikkeling en aan de oostzijde het gebouw voor dagwinkels.

Het plein krijgt als afwerking een compositie van betonnen-/natuur-steentegels, glaselementen, speelse waterelementen, sfeerverlichting en te verplaatsen groenelementen. Naast de Bijenkorf wordt een deel van de kunstwerken van het oude Piazzaplein in combinatie met bomen geplaatst. Onder het plein zal het stamriool worden vervangen en verlegd.

De kosten voor deze totale herinrichting bedragen 12.400.000,- (excl. BTW). De kosten worden door gemeentelijke middelen, subsidies en bijdrages van de omliggende projecten gedekt.

Planning
Het college van B&W zal het ontwerp nu aan de raad ter goedkeuring voorleggen. Op 20 december 2004 zal de raad een besluit nemen. Wanneer de raad positief besluit, kan naar verwachting medio 2005 met de eerste werkzaamheden worden gestart en zal begin 2007 het werk gereed zijn.

© 2004 Gemeente Eindhoven