GroenLinks

Nederlandse stem vóór genetisch gemodificeerd koolzaad onverantwoord

19 december 2004

Maandag 20 december zal Nederland tijdens een bijeenkomst van de Europese milieuministers vermoedelijk wederom vóór de toelating van genetisch gemodificeerd koolzaad tot de Europese markt stemmen. Dit is onverantwoord, vinden de Groenen in Europa. Zelfs de doorgaans onkritische Britten zijn tegen.

De Britse beleidsadviseurs staan bekend om hun positieve houding tegenover genetische modificatie. Maar ook de Britten keren zich tegen het voornemen van de Europese Commissie om dit koolzaad voor commercieel gebruik in voedingsproducten toe te laten.

Zwaardere lever
Ook de Britten willen voor toelating weten waarom ratten die met het zaad werden gevoederd, een 15 procent zwaardere lever ontwikkelden. Het Amerikaanse bedrijf Monsanto, dat het koolzaad heeft gemodificeerd zodat het bestand is tegen chemische pesticiden, geeft hier volgens hen geen bevredigende verklaring voor.

Milieu en voedselveiligheid
Eerder spraken twaalf lidstaten zich al uit tegen de toelating van het koolzaad. Behalve de gevaren voor de voedselveiligheid, vrezen zij dat het zaad in het milieu terecht komt en zich daar vermengt met wilde gewassen. Dit kan ook in deze gewassen leiden tot genetische veranderingen. Dat is ondubbelzinnig aangetoond in het aan de VS grenzende Mexico. Daar troffen onderzoekers in 2002 op een akker tarwe-genen aan in maïsplanten. Dit terwijl Mexico nota bene in 1998 een officieel verbod op gen-gewassen heeft ingevoerd.

Nederland stemt altijd voor gen
Sinds november 2003 hebben in totaal zeven stemmingen over de toelating van diverse genetisch gemodificeerde producten door de EU-lidstaten plaatsgevonden. Op 29 november 2003 vond bovendien een stemming plaats over het opheffen van nationale verboden op reeds door de EU geautoriseerde genetisch gemodificeerde producten. Uit een analyse van het stemgedrag tijdens deze acht stemmingen blijkt dat Nederland de enige EU-lidstaat is die in alle gevallen voor toelating van genetisch gemodificeerde producten heeft gestemd.

«