foto: Hr.Ms. van der Zaan vaart de haven van Den Helder binnen (CAVDKM)

Hr.Ms. Willem van der Zaan terug uit de West

20-12-2004 16:14:00

In de marinehaven van Den Helder keerde maandag (20 december) Hr.Ms. Willem van der Zaan terug van zee. Het multipurposefregat sloot daarmee een reis van zes maanden in het Caribische gebied af. Gedurende deze reis functioneerde de Willem van der Zaan als stationsschip voor drugsbestrijdings- en kustwachttaken.

Het schip was uitermate succesvol bij het onderscheppen van drugstransporten. In zeer korte tijd wist zij, in samenwerking met onder andere een Nederlandse P3C-orion, drie verschillende speedboten met drugs te onderscheppen. Daarbij werd in totaal 7000 kilo drugs in beslag genomen. Daarnaast redde het schip in september een aantal Dominicaanse drenkelingen die twee weken lang op zee hadden rondgedreven. Ook verleende het schip ingezet assistentie bij de noodhulp voor Aruba. Daar was het waterpeil als gevolg van zware regenval zo hoog, dat er pompen en andere materialen vanuit Curaçao werden overgevaren.

Voordat het schip de thuisreis aanvaardde, bracht het een kort bezoek aan Chili. Het schip lag daar ter ondersteuning van een bezoek van de Staatssecretaris van Defensie.