Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

6 december 2004

EU-milieuministers spreken over klimaatbeleid na 2012

Op 20 december vindt onder leiding van staatssecretaris Van Geel (milieu) in Brussel de milieuraad plaats. Op deze vergadering wordt een politiek akkoord verwacht over het Aarhus-verdrag en over batterijen. Ook vindt er een debat plaats over chemische stoffen en worden er naar verwachting conclusies aangenomen over klimaat en het Kok-rapport.

Aarhus-verdrag

Op de milieuraad wordt een politiek akkoord verwacht over het Aarhus-verdrag. Met de nieuwe Europese wetgeving krijgt iedereen toegang tot milieu-informatie bij Europese instellingen. Dat betekent dat burgers en milieuorganisaties meer invloed krijgen op de Europese milieuprogramma's en plannen. Dit was nog niet geval, terwijl toch meer dan 80% van het milieubeleid Europees wordt vastgesteld. Het Aarhus-verdrag gaat over toegang tot milieu-informatie, inspraak bij besluitvorming en toegang tot de rechter. Het verdrag is in 1998 in Aarhus (Denemarken) tot stand gekomen en ondertekend door 40 landen, waaronder de Europese Unie. Sinds 2001 is het verdrag in werking. Nederland is altijd een groot voorstander geweest van het verdrag en heeft actief bijgedragen aan de totstandkoming ervan.

Batterijen

Op de milieuraad wordt er ook een politiek akkoord verwacht over batterijen en accu's. Met de nieuwe Europese wetgeving wordt het gebruik van zware metalen kwik in batterijen sterk teruggedrongen. en mag er nog maar beperkt cadmium worden toegepast. De discussie in de milieuraad spitst zich toe op de inzamelpercentages van afgedankte draagbare batterijen en het hoe en wanneer van het uitfaseren van cadmium in draagbare batterijen. Cadmium is een giftige en kankerverwekkende stof en zit vooral in oplaadbare batterijen. Van Geel is een voorstander van het uitfaseren van cadmium in batterijen. Ook is hij voorstander van een realistisch en oplopend inzamelpercentage over een periode van tien jaar voor draagbare batterijen.

Klimaat

Ter voorbereiding van de Europese Voorjaarsraad (maart 2005) worden op de milieuraad conclusies aangenomen over het klimaatbeleid na 2012. Uitgangspunt is dat de temperatuur op aarde niet meer dan twee graden Celsius mag toenemen ten opzichte van het pré-industriële niveau. Om onder die grens te blijven moeten er op korte termijn wereldwijd maatregelen worden genomen om de uitstoot van broeikasgassen drastisch terug te dringen. Volgens Van Geel is het Kyoto-protocol pas het begin, er is veel meer nodig om de ernstige gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Nu het Kyoto-protocol in februari in werking treedt, vindt hij het de hoogste tijd om de discussie te starten over het klimaatbeleid na 2012, als het Kyoto-protocol afloopt. Half januari presenteert de Europese Commissie een kosten-en-baten-studie van een toekomstig klimaatbeleid.

Kok-rapport

Op de milieuraad worden conclusies aangenomen over het Kok-rapport. De milieuministers zijn verheugd dat het Kok-rapport de boodschap heeft overgenomen dat milieu-innovaties goed zijn voor de economie en werkgelegenheid. Daarmee neemt het Kok-rapport de aanbevelingen van de milieuministers over. De aanbevelingen zijn gebaseerd op de conclusies van de informele milieuraad (van 16-18 juli in Maastricht) over het centrale milieuthema van het voorzitterschap: milieu als kans voor de Europese concurrentiekracht (clean clever competitive). Milieu-innovaties leiden tot minder energie- en grondstoffengebruik. Daarmee besparen bedrijven kosten en zijn ze minder afhankelijk van import. Om milieu-innovaties te stimuleren is een goede samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven noodzakelijk. Tijdens de lunch bespreken de milieuministers, het bedrijfsleven en de Europese commissie de mogelijkheden voor een betere samenwerking. Zij zullen dan een eerste aanzet geven voor een partnership met het bedrijfsleven en de Europese Commissie om tot ambitieuze voorstellen te komen om het marktperspectief voor deze innovaties te verbeteren.

Chemische stoffen

Op de milieuraad wordt een debat gevoerd over REACH. REACH verplicht ondernemingen die chemische stoffen produceren, importeren en gebruiken informatie te verzamelen, risico's te beoordelen en maatregelen te nemen om eventuele risico's te beheersen. Omdat chemische stoffen overal worden toegepast, is het van groot belang dat veiligheid van mens en milieu is gegarandeerd.

Het huidige systeem, waarbij het vooral aan de overheid is om het gevaar van stoffen te beoordelen, schiet ernstig te kort. Van het merendeel van de ca. 30.000 stoffen is niet bekend wat de risico's zijn.

Op de milieuraad wordt onder andere gesproken over prioriteitstelling om daarmee de meest risicovolle stoffen zo snel mogelijk aan te pakken. Daarnaast gaat het over gevaarlijke stoffen die uit producten (kunnen) vrijkomen en hoe daarmee om te gegaan. Ook worden de resultaten van de door Nederland georganiseerde workshop besproken (25-27 oktober).

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=19055 )