Groen!

Brussel, 6 december 2004

Groen! wil Vlaams geld voor pilootprojecten psychiatrische patiënten

Groen! heeft deze namiddag, samen met zo'n 200 medewerkers van de pilootprojecten voor psychiatrische patiënten, actie gevoerd bij aanvang van de interministeriële conferentie rond gezondheid. Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) draait vanaf 20 december 2004 de geldkraan dicht voor 34 dergelijke projecten. "Politiek is een kwestie van keuzes maken. De projecten helpen 1600 patiënten op eigen benen staan, helpt ze een job zoeken. Daarvoor moet geld te vinden zijn. Waar een wil is, is een weg," stelt ex-minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet (Groen!). Aelvoet roept de Vlaamse ministers Vervotte en Vandenbroucke op de projecten financieel te ondersteunen.

Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) draait de geldkraan dicht voor 34 activeringsprojecten voor psychiatrische patiënten; zowel in Vlaanderen als in Brussel. Via deze projecten kunnen de patiënten, mits de nodige zorg, thuis blijven wonen en een job vinden. Totnogtoe zijn al meer dan 5300 psychiatrische patiënten begeleid. De minister hanteert nu echter de hakbijl. Hij wil besparen en zet vanaf 20 december 2004 gemakshalve liefst 1600 mensen zonder begeleiding. Tientallen medewerkers die de patiënten thuis begeleiden verliezen meteen hun job!

"Deze beslissing moet ongedaan worden gemaakt," zegt Magda Aelvoet (Groen!). Als toenmalig minister van volksgezondheid stond Magda Aelvoet aan de wieg van deze pilootprojecten in de psychiatrische gezondheidszorg. "Net nu de projecten hun meerwaarde bewezen hebben, draait de minister de geldkraan dicht. De minister zegt dat er geen geld is. Politiek echter is een kwestie van keuzes maken", stelt Magda Aelvoet (Groen!). "Psychiatrische patiënten verdienen onze steun. Het is niet omdat ze geen sterke stem hebben dat we ons niet voor deze "vergeten groep" moeten inzetten."

"Patiënten helpen thuis een eigen leven uit te bouwen: daar moet geld voor worden gevonden. Waar een wil is, is een weg," weet Magda Aelvoet. Ze roept Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte (CD&V) en van Werk Frank Vandenbroucke (SP.A) op om in de bres te springen voor deze groep mensen. "Als federaal minister steunde Frank Vandenbroucke de projecten. Waarom zou hij het dan niet doen als Vlaams minister? En dat minister van welzijn Inge Vervotte er alles voor doet om 1600 psychiatrische patiënten niet zonder begeleiding te laten vallen, lijkt me de enig juiste keuze," aldus nog Magda Aelvoet.