Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

KERST OP TCM IN DECEMBER

Met het kerstfeest voor de deur heeft TCM voor haar kijkers een leuke verrassing in petto. Dé kans om te kijken naar de meest favoriete films aller tijden tijdens het inpakken van de pakjes, het drinken van glühwein en het voorbereiden van de feestelijkheden.

De speciale Kerstfilms worden uitgezonden van maandag 20 december tot en met Tweede Kerstdag, zondag 26 december.

KERSt Week

Maandag 20 december

21:00 Fame
1980, kleur, regie: Alan Parker, Sterren: Irene Cara. Deze energieke musical waarmee Alan Parker een Oscar heeft gewonnen, gaat over de dromen, aspiraties, problemen en mislukkingen van vijf getalenteerde studenten aan de High School for Performing Arts in New York. De film is pittiger dan de televisieserie die hierop was gebaseerd, en laat zien dat voor sommigen dromen toch uit kunnen komen.

23:10 Buddy Buddy
1981, kleur, regie: Billy Wilder, Sterren: Walter Matthau en Jack Lemmon. Een cynische komedie over een lugubere gangster, wiens pogingen om zijn laatste slachtoffer te vermoorden telkens worden tegengewerkt door de mislukkende zelfmoordpogingen van de man in de hotelkamer ernaast. De gebrekkige professionaliteit van de moordenaar gaat helemaal aan diggelen door de handelingen van zijn klungelige buurman, en het stel vormt een vreemd span. De beroemde regisseur Billy Wilder heeft dit verhaal gebaseerd op een Franse klucht uit 1973.

Dinsdag 21 december

21:00 Mutiny on the Bounty
1962, kleur, regie: Lewis Milestone, Sterren: Marlon Brando. Het met een Oscar bekroonde drama dat gebaseerd is op de muiterij die in 1789 op de Zuidzee plaatsvond, toen de bemanning van het Engelse schip "HMS Bounty" onder leiding van de eerste matroos Fletcher Christian (Gable) begon te muiten tegen de tirannieke kapitein William Bligh (Laughton). Deze laatste werd uiteindelijk op een piepklein reddingsbootje gezet. De film is gebaseerd op het boek van Charles Nordhoff en James Hall, en bleek een ware goudmijn voor bioscopen. Hij won een Academy Award voor Beste Film, en kreeg drie nominaties voor Beste Acteur voor Gable, Laughton en Franchot Tone als een van de bemanningsleden van de Bounty.

23:55 The Hill
1965, Z/W, regie: Sidney Lumet, Sterren: Sean Connery en Ian Hendry. Een indrukwekkend drama dat zich afspeelt in een Engels militair gevangenenkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het kamp staat onder de leiding van een sadistische sergeant-majoor die er keihard en meedogenloos de scepter zwaait. De gevangenen worden regelmatig gedwongen om een grote hoop zand op en af te klimmen die bekend staat als 'de heuvel'. Maar als een nieuwe gevangene in detentie overlijdt, komen de andere gedetineerden in opstand tegen hun onderdrukkers.

Woensdag 22 december

21:00 Victor/Victoria
1982,kleur, regie: Blake Edwards, Sterren: Julie Andrews en James Garner. Deze muzikale klucht gaat over een werkloze zangeres die in Parijs terechtkomt waar ze werk vindt door te doen of zij een man is die een vrouw imiteert. Haar quasi-travestieten nummer wordt een daverend succes in een plaatselijke homoclub waardoor ze de aandacht trekt van een heteroseksuele gangster uit Chicago, die natuurlijk niet goed raad weet met zijn gevoelens voor een andere 'man'.

23:10 The Appointment
1969, kleur, regie: Sidney Lumet, Sterren: Omar Sharif en Anouk Aimee. In dit tragische liefdesverhaal, geregisseerd door Sidney Lumet, gaat Omar Sharif er als advocaat Federico Fendi vandoor met z'n partners verloofde (gespeeld door Anouk Aimée). De verhouding loopt al snel uit op een waar fiasco.

Donderdag 23 december

21:05 An American in Paris
1951, kleur, regie: Vincente Minnelli, Sterren: Gene Kelly en Leslie Caron. Een vrolijke, originele musical die vele Oscars heeft gewonnen met muziek van Gershwin, die zich afspeelt in Parijs in de eerste jaren van de 20e eeuw. Een rijke en mooie vrouw is verliefd op een Amerikaanse schilder die in Parijs woont. Ironisch genoeg valt hij voor een arm weesmeisje dat verloofd is met iemand anders. Met liedjes zoals 'I'll Build a Stairway to Paradise', 'Embraceable You' en ' Our Love is Here to Stay', plus een 17 minuten durende scène met fantasieballet.

22:55 Little Off Set - Lana Turner

23:00 The Bad and the Beautiful
1952, B/W regie: Vincente Minelli, Sterrren: Kirk Douglas en Lana Turner. Het boeiende verhaal over een meedogenloze producer in Hollywood, verteld aan de hand van de herinneringen van de mensen die hij op weg naar de top heeft misbruikt. Terwijl hij zijn meest recente project aan drie mensen vertelt, herinneren zij allemaal zijn verraad waar ze mee werden geconfronteerd. Een van aangrijpendste films over films, die maar liefst vijf Academy Awards binnensleepte.

Vrijdag 24 december - Kerstavond

21:00 Little Off Set - Oliver Stone over Alfred Hitchcock

21:10 North by Northwest
1959, kleur, regie: Alfred Hitchcock, Sterren: Cary Grant en Eva Marie Saint. Een spannende thriller met zwarte humor van de beroemde regisseur Alfred Hitchcock, waarin een knappe reclameman wordt achtervolgd door spionnen, die denken dat hij een dubbelagent is, en door de politie, die denken dat hij een huurmoordenaar is. De scène waarin de held op een verlaten weg wordt achtervolgd door een sproeivliegtuig is opgenomen in de annalen van het filmgenre, en heeft een onvergetelijke climax - een duizelingwekkende achtervolging langs de gezichten van de Amerikaanse presidenten die in Mount Rushmore zijn uitgehakt.

23:20 Little Off Set - James Cagney

23:30 Angels with Dirty Faces
1938, Z/W, Michael Curtiz, Sterren: James Cagney en Pat O' Brian. Twee jeugdvrienden gaan als volwassenen twee totaal verschillende kanten op - de ene wordt een geharde misdadiger en de ander een meedogende priester. Maar de zware gangster met zijn avontuurlijke misdadige leven lijkt zeer aantrekkelijk voor de straatkinderen in de wijk van de priester, en ze beginnen hun plaatselijke held te idoliseren en hem na te doen.

Zaterdag 25 december - 1e Kerstdag

Gone with the Wind: Beste bezochte film ooit in Engeland: 35 miljoen bezoekers!

15:45 Gone with the Wind
1939, kleur, regie: Victor Fleming, Sterren: Clark Gable en Vivien Leigh Het met vele Oscars bekroonde epische verhaal over de hartstochtelijke liefdesaffaire tussen Rhett Butler en Scarlett O'Hara, tijdens de verschrikkingen van de Amerikaanse Burgeroorlog. Het uitgebreide script is gebaseerd op de bestseller van Margaret Mitchell, en verhaalt over de vernietiging van het slavendrijvende Zuiden en het einde van de romantische mythologie van een plantagebezittende aristocratie. Een van de populairste films aller tijden.

21:00 Little Off Set - Stephen Bogart over zijn vader Humphrey

21:10 Casablanca
1942, Z/W, regie: Michael Curtiz, Sterren: Humphrey Bogart en Ingrid Bergman. Tijdens de Tweede Wereldoorlog in Marokko wordt het bestaan van een laconieke nachtclubeigenaar verstoord wanneer de vrouw waar hij verliefd op was weer in zijn leven verschijnt met een man die op de vlucht is voor de Nazi's. Eén van de echte klassieke Hollywood films, met een script waarin romantiek, melodrama, komedie en intrige worden gecombineerd, onberispelijk uitgevoerd door een perfecte cast.

Zondag 26 december - 2e Kerstdag

21:00 The Dirty Dozen
1967, kleur, regie: Robert Aldrich, Sterren: Lee Marvin en Donald Sutherland. Een uiterst succesvolle oorlogsfilm over een stel ter dood veroordeelde gevangenen die de kans krijgen om zich vrij te kopen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dankzij Lee Marvin worden ze omgevormd tot een keiharde vechteenheid die op een zelfmoordmissie naar het bezette Frankrijk wordt gestuurd.

23:30 Code Name: Emerald
1985, kleur, regie: Johnathon Sanger, Sterren: Ed Harris en Maz von Siddow. Een dubbelspion van de Nazi's raakt verstrikt in een geheim plan om een jonge officier van de geheime dienst te kidnappen, die in het bezit is van de plannen van de invasie op D-day.

Vrijdag: 31 december - Oudejaarsavond

21:00 Kelly's Heroes
1970, kleur, regie: Brian G Hutton, Sterren: Clint Eastwood. Een onstuimig avontuur uit de Tweede Wereldoorlog over een soldaat die een Duitse majoor gevangen neemt en ontdekt dat zijn gevangene weet in welke Franse bank 16 miljoen dollar in goud ligt opgeslagen. Het enige probleem is dat het geld zich op vijandelijk terrein bevindt. Samen rekruteert het unieke tweetal een peloton rare snuiters voor een tamelijk ongewone bankoverval.

23:30 Point Blank
1967, kleur, regie John Boorman, Sterren: Lee Marvin en Angie Dickinson. Een spannend verhaal over een schurk die het tegen de maffia opneemt als hij twee jaar nadat hij bij een overval werd verraden, wordt vrijgelaten. Hij werd voor dood op het gevangeniseiland Alcatraz achtergelaten, en hij probeert nu obsessief de buit terug te krijgen en wraak te nemen op zijn verraders. Gebaseerd op een roman van de productieve Amerikaanse misdaadromanschrijver Donald E Westlake.


1 januari 2005 - Nieuwjaarsdag

21:00 Logan's Run
1976. kleur, regie: Michael Anderson, Sterren: Michael York en Jenny Agutter. Een met een Oscar bekroonde sciencefictionfilm over een idyllische toekomstige gemeenschap in een afgesloten paradijs, met slechts één nadeel: de bewoners worden na hun 30e gedood. Logan is een 'Sandman'- een van de speciale agenten die de taak hebben om voortvluchtigen gevangen te nemen die hun dood niet willen accepteren. Nu hij zelf bijna 30 is, krijgt hij zo z'n twijfels over de gemeenschap en besluit te ontsnappen en het erop te wagen in de barre omgeving buiten het paradijs.

23:00 Soylent Green
1972, kleur, regie: Richard Fleisher, Sterren: Charlton Heston en Edward G Robinson. In een futuristisch New York komt een agent achter de waarheid over een synthetisch voedingsmiddel dat de overheid aan de bevolking voert.


* * * * *

TCM (Turner Classic Movies) betrekt haar films van een zeer uitgebreide bibliotheek met films uit de periode van 1920 tot 1990. TCM laat zien welke plaats deze films innamen in de geschiedenis en welke relevantie zij hebben voor de hedendaagse samenleving. TCM brengt voor haar kijkers het witte doek tot leven met exclusieve diepgaande interviews met beroemdheden, speciale documentaires en speciale themamaanden.TCM is zonder twijfel een klassiek filmstation met een eigen stijl. Het station zendt 24 uur per dag uit (zonder reclame-onderbrekingen tijdens de film) en is beschikbaar via kabel en satelliet in negen talen: Engels, Deens, Nederlands, Frans, Grieks, Hebreeuws, Pools, Spaans en Zweeds.


---

Voor informatie kunt u contact opnemen met:
Matthijs Spits: 070-3244033 of 06-53277138, matthijs.spits@turner.com

Voor het downloaden van beelden bij de hoogtepunten van TCM kunt u inloggen op:http://europe.turnerinfo.com

---- --