Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht 14 december 2004

Oproep aan EU-ministers voor strenge visquota

WNF presenteert actieplan tegen leegvissen Grand Banks bij Canada

Het Wereld Natuur Fonds roept de Europese visserijministers op om tijdens de komende Visserijraadvergadering op 20 en 21 december strenge visquota vast te stellen in de strijd tegen de overbevissing. De oproep staat in een open brief, die deze week ook als advertentie in diverse opiniebladen verschijnt. Met de oproep wil het Wereld Natuur Fonds aandacht vragen voor de wereldwijde overexploitatie van visserijgronden.

De oproep maakt deel uit van een plan van aanpak dat het Wereld Natuur Fonds vandaag heeft gepresenteerd voor de Grand Banks, het zeegebied voor de oostkust van Canada. Met dit actieplan wil de natuurbeschermingsorganisatie een concrete bijdrage leveren aan herstel van de biodiversiteit in dit gebied. Tot vijftig jaar geleden behoorden de Grand Banks tot de rijkste visgronden ter wereld, maar de zee is nu zo goed als leeggevist. Zowel door Canadese als Europese vissers. Belangrijkste doel van het Wereld Natuur Fonds is de terugkeer van gezonde visbestanden. De lokale bevolking krijgt dan weer economisch perspectief. Hierdoor is er minder noodzaak om aanvullende inkomsten te halen uit de zeehondenjacht. Het Wereld Natuur Fonds wil een eind maken aan de spiraal van ongebreidelde jacht en visserij in dit gebied.

Belangrijkste elementen uit het plan van aanpak zijn: 1. Strenge visquota, voor zowel Canada als Europa. 2. Beschermde zeegebieden
3. Aanpak illegale lozingen van olie en afvalwater 4. Tegengaan bijvangst
5. Bescherming walvissen en dolfijnen
6. Internationale aandacht vragen voor vernietiging Grand Banks

"Wij zijn in Europa medeverantwoordelijk voor de verwoestijning van de Grand Banks en als we niet oppassen, zal dit patroon zich in onze eigen wateren herhalen", aldus Niek van Heijst, algemeen directeur. "Het is essentieel dat de visserijministers niet kijken naar korte-termijnsuccessen, maar daadwerkelijk inzetten op ecologisch verantwoorde visquota en -technieken. De neerwaartse spiraal in de Grand Banks moet worden doorbroken. Wij hebben daar een grote verantwoordelijkheid in. Een gezonde zee vol vissen, is ook goed voor de vissers."

///////////////////////////
Meer informatie:
Clarisse Buma, Wereld Natuur Fonds, 030-693 7374, 06-21 548 657.

Op aanvraag beschikbaar:
open brief aan visserijministers, factsheet, digitale foto's, filmmateriaal, verhaal uit de Panda
-
Wereld Natuur Fonds
unit persvoorlichting
Boulevard 12
3707 BM Zeist