Provincie Friesland

P E R S B E R I C H T

Nummer: 318
Datum: 16 december 2004

Uitnodiging aan de pers
Noordelijke scheepsbouwers bundelen krachten

De Noordelijke scheepsbouwers in Groningen en Fryslân voegen de daad bij het woord. Na een gedegen onderzoek van prof. dr. ir. U. Nienhuis naar de toekomst van de Noordelijke scheepsbouw zijn ze klaar voor de volgende stap: samen aanpakken. Er is namelijk alleen toekomst voor de Noordelijke Scheepsbouw wanneer gemeenschappelijk door de werven wordt ingezet op een ingrijpende vernieuwing van product-, productieproces, de orderfinanciering, de organisatie van de productieketen en de beroepsopleidingen. Op maandag 20 december 2004 wordt officieel een begin gemaakt met een platform waar de maritieme industrie ervaring en kennis inbrengt, die het begin kunnen vormen van bedrijfsoverstijgende vernieuwingen. Maar ook strategie, toekomst, externe communicatie en onderzoek staan op de agenda. Gedeputeerden J.C. Gerritsen van de provincie Groningen en P. Bijman van provincie Fryslân, beiden van economische zaken, zullen de leden van het Platform Maritiem officieel installeren.

U kunt bij de installatie van het Platform Maritiem aanwezig zijn. Dit vindt plaatst op 20 december a.s. om 11.00 uur op het Provinciehuis in Leeuwarden, Tweebaksmarkt 52.

Het Platform Maritiem krijgt een onafhankelijk voorzitter de heer A. van der Hek, een bestuurder die veel kennis heeft van de scheepsbouwsector. Van der Hek, was o.a. voorzitter van de vaste kamercommissie voor economische zaken, voorzitter van de economische en monetaire commissie van het Europese Parlement, NOM-directeur, voorzitter van de Stichting Centrum voor Maritiem Onderzoek en voorzitter van de Stuurgroep Maritieme opleidingen van Nederland Maritiem Land. Hij is thans o.a. voorzitter van de Nationale Havenraad. Het platform wordt verder ingevuld door de heren J. de Groot van Barkmeijer Stroobos BV, J.W. Huisinga van Centraal Staal. J.A. Smit van Ferus Smit BV, A. Kolthoff van de NOM en W. Schipper van Roden Staal.

Opzetten financieringssysteem
Taken van het Platform Maritiem in de komende periode, zijn het onder andere het vernieuwen van de orderfinanciering, het vernieuwen van de productieprocessen, de opleiding en de werving van goed personeel, productvernieuwing en de organisatie van de productieketen. Het platform wordt in de opstartfase financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincies Groningen, Fryslân en het Adviescollege voor de Markt (AmA).



Provincie Friesland