Ingezonden persbericht


Persbericht

Onderwerp: Red de duinen, spaar het Zeeuwse duinkonijn!

Datum: 20 december 2004

De Stichting Duinbehoud heeft het Waterschap de Zeeuwse Eilanden dringend verzocht om de jacht op konijnen te stoppen. Waarnemers stelden afgelopen weken niet alleen vast dat er zieke en stervende konijnen in de Walcherense duinen te vinden zijn. Zij zagen ook dat er desondanks op de resterende gezonde exemplaren wordt gejaagd.

Het graven en grazen van het konijn is onmisbaar voor het duinecosysteem. Helaas kunnen de huidige aantallen van het konijn deze taak nauwelijks nog aan. De Tweede Kamer en Duinbehoud hebben minister Veerman daarom gevraagd maatregelen te nemen. Hij heeft het probleem inmiddels onder de aandacht van alle provinciale besturen gebracht. In zijn brief stelt de minister dat 'kustveiligheid' niet langer een argument kan zijn om op deze soort te schieten.

Net als andere duingebieden groeien de Zeeuwse duinen in toenemende mate dicht. Dat is een gevolg van luchtverontreiniging en een bijzonder lage konijnenstand. Door ziekten als myxomatose en 'VHS' zijn er te weinig exemplaren over om de duinen open te houden met hun gegraas. Jacht op de dieren verergerd het probleem. Niet de zieke exemplaren, maar juist de gezonde dieren worden geschoten. Herstel van de oorspronkelijke aantallen wordt daardoor ernstig bemoeilijkt.

Het Waterschap laat in de zeereep jagen om de helminplant tegen vraatschade te beschermen. In de meeste gevallen is dat nergens voor nodig. Kustverdediging wordt inmiddels met extra zandaanvoer uitgevoerd, en alleen jonge helmplanten zijn eetbaar voor konijnen. De nieuwe aanplant kan tijdelijk worden ingerasterd. Directeur Marc Janssen van Duinbehoud: "Als je naar het advies van minister Veerman kijkt, die stelt dat het voor de kustveiligheid niet nodig is om op konijnen te jagen, dan lijkt het toestaan van jacht in de zeereep zo vlak voor de Kerstdagen meer met een gezonde eetlust dan met schadebestrijding te maken te hebben". De Stichting Duinbehoud roept het Waterschapsbestuur op om de verhuur van de jachtrechten op zo kort mogelijke termijn te beëindigen.

Einde bericht

Stichting Duinbehoud

Postbus 664, 2300 AR Leiden

telefoon: 071-5160490

e-mail: stichting@duinbehoud.nl

website: www.duinbehoud.nl