Landelijke Studenten Vakbond


PERSBERICHT

Rutte negeert kritiek

Staatssecretaris Hoger Onderwijs weigert studentenrapport over Commissie Korthals

Amsterdam 20 december 2004. SRVU Studentenvakbond, een lidbond van de Landelijke Studenten Vakbond LSVb, heeft een rapport geschreven over de Commissie Korthals. In dit rapport geeft SRVU Studentenvakbond een kritische reactie op de 'evident erkende meerwaarde', zoals die door de Commissie Korthals wordt gesteld. Staatssecretaris Rutte wil het rapport echter niet in ontvangst nemen.

De Commissie Korthals is aangesteld om opleidingen te beoordelen op evidente meerwaarde. Opleidingen die positief beoordeeld worden, kunnen door de staatssecretaris erkend worden als opleidingen met 'iets extra's'. Dit betekent vervolgens dat opleidingen mogen gaan experimenteren met selectie, collegegeldverhoging of een combinatie van beiden. De Commissie Korthals stelt zelf dat niet precies duidelijk is wat een evident erkende meerwaarde is, maar geeft opleidingen wel toestemming om te gaan experimenteren. Dit treft studenten; zij moeten vooraf meer gaan betalen voor een opleiding, waarvan niet duidelijk is of het een 'evidente meerwaarde' heeft.

SRVU Studentenvakbond heeft kritisch naar het rapport gekeken. De bond heeft zelf een subjectieve opleiding bedacht die beoordeeld zou kunnen worden door de Commissie Korthals. De beschrijving van de opleiding is een ironische reactie en trekt de conclusies van de Commissie Korthals in twijfel. Rutte wil het rapport 'Erkende evidente meerwaarde?' niet in ontvangst nemen, met als reden dat het te kort voor het Kerstreces is. SRVU Studentenvakbond voorzitter Marinka van der Hoeven 'Dat Rutte het commentaar van studenten negeert is zeer triest. Ons rapport zou Rutte juist moeten inspireren kritisch naar zijn eigen Commissies te kijken'. SRVU Studentenvakbond zal toch proberen het rapport vanavond samen met de LSVb aan te bieden aan Rutte, tijdens het debat dat vanavond plaatsvindt in Utrecht.

Bijlage: Rapport SRVU Studentevakbond 'Erkende evidente meerwaarde?'


---