Provincie Overijssel

Hergebruik industrieel en agrarisch erfgoed

De provincie Overijssel heeft zich de afgelopen drie jaar ingezet voor het hergebruik van oude fabriekspanden. Onder de noemer "reanimatie industrieel erfgoed", blijkt dat de doelstelling uit dit stimuleringsprogramma grotendeels is gerealiseerd: vele oude panden hebben, met provinciale impulsen, een nieuwe bestemming gevonden. Toch blijven er nog veel industriële en agrarische complexen over, die met behulp van dit programma een goede bestemming kunnen krijgen. Vandaar dat de provincie Overijssel heeft besloten dit stimuleringsprogramma met drie jaar te verlengen.

Tegelijkertijd is besloten om het programma te verbreden door te kijken naar bijzonder agrarisch erfgoed. "Agrarisch erfgoed" is in dit programma zodanig gedefinieerd dat het niet slechts gaat om de agrarische bebouwing sec, maar ook om de relatie van deze bebouwing met het erf en het omringende landschap.

Motie voor programma

In het provincieparlement werd hierover een motie aangenomen van de heren Van Dalfsen (PvdA) en Morskate (CDA). Deze is nu uitgewerkt in het werkprogramma "Reanimatie Industrieel en Agrarisch Erfgoed 2004-2007", dat door Gedeputeerde Staten is vastgesteld. Elk jaar trekt de provincie in totaal 145.000 euro per jaar uit voor dit programma.

Ondernemers vroeg betrekken

De brede opzet van dit nieuwe programma zorgt ervoor dat, waar mogelijk, ondernemers in een zo vroeg mogelijk stadium rechtstreeks bij de activiteiten worden betrokken. De nadruk ligt in dit programma nog steeds op het stimuleren van de daadwerkelijke uitvoering van projecten. Ook probeert het programma voortdurend aan te sluiten op andere provinciale programma's of projecten. Denk bijvoorbeeld aan ontwikkelingsgerichte ruimtelijke ordening, revitalisering van bedrijventerreinen, plattelandsontwikkeling en reconstructie, vrijkomende agrarische bedrijfsbebouwing (VAB's), stads- en dorpsvernieuwing (ISV), wonen, monumenten en ruimtelijke kwaliteit.

Ten Cate

Op het terrein van het industriële erfgoed dienen zich ook in de komende tijd interessante projecten aan die een brede benadering vereisen vanuit het belang van ruimtelijke kwaliteit. Dit zijn bijvoorbeeld de transformaties van de complexen van Kon. Ten Cate in Nijverdal en Almelo en Texoprint in Boekelo; uiteraard bezien in hun stedelijke en/of landschappelijke samenhang.

Het werkprogramma is te downloaden op de site van de provincie.

© 2004 Provincie Overijssel