Time : 2:05:48 PM
Date : Monday, December 20, 2004
Sender Name: Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (K VIV)

Lonen ingenieurs gestagneerd, aantal vacatures sterk gestegen in 2004 2004 is al bij al een goed jaar geweest voor de arbeidsmarkt van de universitair ingenieurs (burgerlijk en bio-ingenieur). Dit blijkt uit een terugblik van de Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (K VIV) op het voorbije jaar. In mei kende het aantal vacatures voor deze doelgroep een belangrijke stijging, tot het hoogste niveau sinds begin 2000. Dit niveau werd aangehouden gedurende de rest van 2004.

In 2003 stelde de K VIV reeds vast in haar Loopbaanstartenquête dat pasafgestudeerde ir.'s meer en meer de instap in de arbeidsmarkt uitstelden door een bijkomende studie of doctoraat te volgen. De invloed van het toen - ook voor ir.'s - relatief barre economische klimaat. Uit de Salarisenquête 2004 over het loon van november 2003 bleek dat de economische situatie van de voorbije jaren zich nu ook laat voelen in het salaris van de ingenieur. Viel er in november 2001 in de verloning nog niks te merken van de economische problemen, dan werd dit jaar toch een stagnering van het loon vastgesteld vergeleken met 2 jaar geleden. Een vertraagde invloed van de economie dus. Mogelijk slechts een tijdelijk verschijnsel gezien de stijging van het aantal vacatures.

Verder bleek uit de Salarisenquête 2004 de verdere opmars van de extralegale voordelen. Het extralegale weddepakket neemt nog steeds in omvang toe. Vooral maaltijdcheques (64% van de ondervraagde ir.'s) en de bedrijfswagen (59% van de ondervraagde ir.'s) blijven stijgen in populariteit. Voor de pensioen (87%)- en hospitalisatieverzekering (84%) lijkt het plafond bereikt.

Kijken we naar de sectoren, dan blijven klassiekers als chemie en energie het goed doen qua verloning. Opvallend is de terugval van de informaticadiensten. Betaalden dezen twee jaar geleden nog mooi boven het gemiddelde, dan zitten ze daar nu net onder. Dit zowel voor bruto maandwedde als voor bijkomende verloning. De dotcomgekte en de nasleep ervan zijn voltooid verleden tijd.

Het rapport van de K VIV-Salarisenquête 2004 kan door bedrijven aangekocht worden bij de Job- en Studiedienst van de K VIV: info.job@kviv.be of 03-260 08 52.

Meer weten?
David De Sager
Verantwoordelijke Job- en Studiedienst
david.de.sager@kviv.be
03-260 08 52
www.kviv.be

Over de K VIV:
De K VIV werd opgericht in 1928 en verdedigt de belangen van universitair ingenieurs. De vereniging telt ongeveer 11.000 individuele leden. In de loop der jaren is de K VIV uitgegroeid tot een stevig gestructureerde en steeds actievere vereniging die nu ook op Europees vlak een voortrekkersrol speelt. De K VIV is erkend als de Vlaamse vertegenwoordiger van bio- en burgerlijk ingenieurs. De werking steunt op de belangeloze inzet van een duizendtal leden die borg staan voor voortdurende vernieuwing, creativiteit en kwaliteit.

URL: http://www.kviv.be