Gemeente Lingewaard


Weekmarkten in Lingewaard hebben toekomst

Marktkooplieden, winkeliers en gemeente hebben de handen ineengeslagen om de weekmarkten in Bemmel, Gendt en Huissen aantrekkelijker te maken. Wethouder Cor van Dalen heeft afgelopen week een eerste gesprek gehad met de nieuwe marktcommissie. Hoog op de agenda stond de dalende belangstelling voor de weekmarkt van zowel handelaren als consumenten.

Het college van burgemeester en wethouders heeft recent een besluit genomen om een marktcommissie in te stellen. De achterliggende gedachte is dat in samenspraak met betrokken partijen de weekmarkten aantrekkelijk worden en blijven.

Tijdens de raadsvergadering in november bevestigde wethouder Van Dalen dat de vrijdagmarkt in Gendt niet meer is wat het was. ,,De problematiek van Gendt is bekend en wordt binnen de gemeente serieus bekeken. Ook zal het in de gemeentebrede marktcommissie aan de orde gesteld worden. Daarnaast zal ook het standplaatsenbeleid van de gemeente nog eens nauwkeurig onder de loep worden genomen, vooral in het kader van voorkomen van oneigenlijke concurrentie'', zo was zijn reactie richting raad.

Onder druk
De commissie bestaat uit afgevaardigden van markthandelaren en winkeliersverenigingen. Wethouder Van Dalen wilde in zijn eerste ontmoeting de probleemstelling helder krijgen. Duidelijk is dat landelijk gezien de weekmarkten onder druk staan. In Lingewaard blijkt de kleinste weekmarkt in Gendt het meest onder druk te staan.

De marktcommissie vroeg de gemeente de nodige aandacht te besteden aan de brancheverhouding op de weekmarkten. De commissie zal aangeven welke branches er op dit moment gemist worden. De gemeente zal volgens de commissie alerter moeten reageren op opengevallen plaatsen. Wethouder Van Dalen begreep de boodschap en zegde een actieplan toe. Hij denkt bijvoorbeeld aan een actieve advertentiecampagne in vakbladen om nieuwe handelaren te interesseren voor Lingewaard. Verder wordt de mogelijkheid bekeken om de weekmarkten gezelliger te maken door regelmatig een standwerker uit te nodigen.

,,Ik neem de verantwoordelijkheid op me wat betreft het promoten van de weekmarkten in samenspraakmet de marktcommissie. Echter, onze mogelijkheden zijn beperkt. Het zijn uiteindelijk de handelaren die het gezicht van de weekmarkt bepalen. Gezien de positieve opstelling van de nieuwe marktcommissie én de marktmeester heb ik alle vertrouwen in de toekomst van onze weekmarkten.''

De volgende bijeenkomst van de marktcommissie is in februari. Dan is volgens wethouder Van Dalen het moment om spijkers met koppen te slaan.

Artikel geplaatst op 20 december 2004