ARBONED

Werknemers verzuimen minder dan vorig jaar

Werknemers verzuimen minder vaak dan in 2003. Het aantal keren dat een werknemer zich in 2004 wegens ziekte afmeldde, ligt 10% lager dan in 2003. Vorig jaar deed hij dat 1,2 keer per jaar, in 2004 1,08 keer. Ook het verzuimpercentage is met 2% gedaald. ArboNed is met 1,2 miljoen werknemers onder contract 's lands op een na grootste arbodienst.

Het verzuimpercentage van werknemers die ArboNed onder contract heeft, ligt tot en met november 2004 op gemiddeld 4,4%. Dat is 2% lager dan het percentage dat ArboNed vorig jaar noteerde, namelijk 4,5%. Het landelijke verzuimpercentage lag in 2003 op 4,7% (CBS). Van oudsher staat griep als verzuimoorzaak volop in de belangstelling. Dit najaar constateerde ArboNed nog een flinke toename van het aantal griepgevallen. Deze stijging lijkt zijn ergste groei echter weer gehad te hebben.

Oorzaken
Tien jaar na de privatisering van de Ziektewet is gezondheid een vast onderdeel op de beleidsagenda van organisaties geworden. Bedrijven, overheden en instellingen zijn gaan inzien dat verzuim vaak geen voldongen feit is, maar een gegeven waarop te sturen is. Directe aandacht door werkgever en arbodienst voor de situatie van de werknemer leidt ertoe dat verzuim kan worden voorkomen en beperkt. Dit inzicht kreeg het laatste decennium financiële en sociale prikkels. De financiële prikkel richt zich op de verplichting van een werkgever om twee jaar lang het loon van zijn verzuimende medewerker door te betalen. Sociale impulsen komen voort uit de samenwerking met de arbodienst, en uit de inspanningsverplichtingen die de Wet verbetering poortwachter voor werkgever en werknemer stelt. Daarbij heeft economisch tegenwind ook zijn aandeel in de verzuimdaling, want bij laagconjunctuur melden werknemers zich minder snel ziek. Dat is deels toe te schrijven aan de wens de baan te behouden en deels aan de toegenomen aandacht voor verzuim en arbeidsomstandigheden in dergelijke periodes. 'Alle hens aan dek' geldt dan meer dan tevoren.


--- EINDE PERSBERICHT ---

Voor meer informatie

Inge Weel, woordvoerder ArboNed
T 06 - 295 726 98 E inge.weel@arboned.nl

Over ArboNed

ArboNed is een innovatieve, onafhankelijke dienstverlener die sinds haar oprichting in 1994 de op een na grootste arbodienst in Nederland is. Met een marktaandeel van 17% staat ArboNed dagelijks vijftig duizend werkgevers en 1,2 miljoen werknemers met raad en daad bij. Het gaat daarbij om het beperken van en gezondheidsrisico s op de werkvloer en het bevorderen van werkhervatting. Tot de klantenkring van ArboNed behoren lokale en regionale ondernemers, multinationals, instellingen en overheden. Meer informatie vindt u op www.arboned.nl.
24
AANTAL FOUTIEVE KARAKTERS: 0

20 dec 04 14:20