Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Persbericht van de Commissie Welschen

Commissie Welschen stelt toetsingskader vast

20 december 2004 -
De Commissie die in opdracht van minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit alternatieve verantwoordingssystemen in de mestdistributie moet toetsen is klaar met het toetsingskader om dergelijke alternatieven te beoordelen. Tot en met 15 januari 2005 kunnen nu definitieve voorstellen vanuit de sector bij de commissie worden ingediend ter beoordeling.

Om het nieuwe mestbeleid te laten slagen, is gekozen voor een strakke regulering van de mestdistributie. Vanuit de praktijk is echter gevraagd om meer ruimte voor alternatieve wijzen van verantwoording en borging van de meststromen. Om te komen tot een weloverwogen en onafhankelijke toetsing van initiatieven heeft minister Veerman de onafhankelijke 'Commissie ter toetsing van alternatieve verantwoordingssystemen in de mestdistributie' ingesteld met als voorzitter dr. R.W. Welschen.

De commissie kreeg op 20 september 2004 als taak:

* een toetsingskader opstellen op basis waarvan initiatieven uit de sector beoordeeld kunnen worden en
* het toetsen van initiatieven en deze voorzien van een advies aanbieden aan de minister. Het opstellen van een toetsingskader is nu afgerond. De belangrijkste principes waarop het toetsingskader is gebaseerd, zijn het stimuleren van innovatie, de robuustheid van het alternatieve systeem en het verminderen van fraudedruk. Kernelementen uit het toetsingskader zelf zijn handhaafbaarheid, zorgvuldigheid en transparantie. De commissie heeft ook een procedure voor het toetsen van initiatieven uit de sector vastgesteld. Het toetsingskader alsmede de procedure zijn te vinden op de website van het ministerie van LNV.

Voorstellen kunnen uiterlijk 15 januari 2005 ingediend worden bij het secretariaat van de commissie. Het secretariaat bestaat uit dr.ir. H. Smit (secretaris) en drs. M. van Rietschoten (assistent secretaris). Het secretariaat is te bereiken op (070) 378 40 72. Het e-mailadres van de commissie is: pbcommissie.welschen@minlnv.nl.

Meer informatie over dit persbericht kunt u krijgen bij Martin van Rietschoten, (070) 378 40 72.