Gemeente Utrecht

Utrechtse gemeenteraad vraagt om aanpassing huurbeleid minister dekker

De gemeenteraad van Utrecht dringt aan op aanpassing van de huurvoorstellen van minister Dekker. De raad heeft zich unaniem geschaard achter een motie van de PvdA, waarin grote zorgen worden geuit over de negatieve effecten van het nieuwe huurbeleid op de woningmarkt in Utrecht. Het college van burgemeester en wethouders deelt de zorg van de gemeenteraad en heeft de motie doorgestuurd naar minister Dekker en de leden van de vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van de Tweede Kamer der Staten Generaal.

Minister Dekker wil huren van woningen met een hoge onroerend goed (WOZ) waarde volledig vrijgeven. Voor stad en regio Utrecht zal het gaan om woningen met een WOZ-waarde van ¬130.000 en meer. Dat betekent dat de huurprijs van deze woningen niet langer gebonden is aan wettelijke regels, maar volledig aan de werking van de markt wordt overgelaten. In de stad gaat het dan om naar schatting ongeveer 19% van alle huurwoningen.

De gemeenteraad vreest dat in de krappe Utrechtse woningmarkt de huren hierdoor sterk zullen stijgen. Huurders zullen gedwongen worden om te verhuizen, anderen zullen - als ze nu in een goedkope woning wonen - juist niet verhuizen naar een andere woning.

Ook vreest de raad voor vergroting van tegenstellingen tussen Utrechtse woonwijken, en tussen de stad en de omliggende gemeenten. Met name huurwoningen in populaire wijken als Utrecht Oost, en Noordoost, de Binnenstad en Leidsche Rijn dreigen onbetaalbaar te worden voor lagere inkomensgroepen. De laagste inkomensgroepen blijven dan aangewezen op de goedkope huurwoningen in wijken als Kanaleneiland, Overvecht, en Hoograven, Zuilen, Pijlsweerd en Ondiep. Er komt dan weinig terecht van het streven om grotere variatie van het woningaanbod in de wijken te realiseren, verschillende inkomensgroepen beter te mengen en zo de draagkracht van wijken te verbeteren.

De gemeenteraad van Utrecht is niet principieel tegen een meer marktgericht huurbeleid. Wel vindt zij dat de huidige voorstellen zullen leiden tot zeer negatieve effecten in Utrecht. De raad dringt er daarom bij de minister en de Tweede Kamer op aan de huurvoorstellen aan te passen. Voorgesteld wordt de " liberalisatiegrens" hoger te leggen dan de voorgestelde ¬ 130.00 zodat meer huurwoningen binnen het gereguleerde systeem blijven.

Noot voor de media:
De motie van de gemeenteraad is in een apart PDF-bestand bijgevoegd. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gerard Derksen, bestuurscommunicatie, 030 286 11 68 of 06 270 30 714.