DUTCH STATE TREASURY AGENCY

Staat maakt uitgiftekalender 2005 bekend

Documentnummer : 2004-33, datum : 20-12-04

In 2005 leent de Staat naar verwachting 36 miljard euro op de kapitaalmarkt. Hiervoor worden drie nieuwe leningen uitgegeven in looptijden van 3, 5 en 10 jaar. Verder wordt de in 2004 geïntroduceerde vijfjarige lening heropend. De eerste tranche van de tienjarige lening wordt in maart of april door middel van een Dutch Direct Auction (DDA) geplaatst. Mogelijk zal deze door de Nederlandse Staat ontwikkelde veilingmethode in de tweede helft van het jaar nog een keer worden ingezet. Daarnaast zijn tien reguliere toonbankveilingen gepland voor 2005.

Emissiekalender voor staatsleningen 2005

De toonbankemissies vinden plaats op de tweede dinsdag van de maand. Per kwartaal wordt bekend gemaakt in welke leningen emissies plaatsvinden.

Het bedrag dat de Staat op de geldmarkt leent neemt in 2005 naar verwachting met 3 miljard euro toe ten opzichte van 2004. Opbouw en dekking van de financieringsbehoefte worden in onderstaande tabel gepresenteerd.

De toename van de geldmarktfinanciering in 2005 is wenselijk vanwege de bufferfunctie die de geldmarkt heeft bij het opvangen van fluctuaties in de financieringsbehoefte. Na een daling in 2004 wordt deze buffer nu weer verhoogd. Overeenkomstig het financieringsbeleid wordt gestreefd naar een DTC-portefeuille aan het einde van het jaar van 15 tot 20 miljard euro. Daarnaast is er een portefeuille aan kasgeldleningen van maximaal enkele miljarden.

Door vervolguitgiftes bereiken alle kapitaalmarktleningen een uitstaand volume van ten minste 10 miljard euro. Indien deze omvang nog niet is bereikt, zal de liquiditeit in de secundaire markt worden gegarandeerd door een repo-faciliteit die ter beschikking staat aan de Primary Dealers. De toonbankuitgiftes vinden plaats via Amsterdam MTS (AMTS). Dit is het elektronische handelsplatform voor de Primary Dealers van de Nederlandse Staat.

De emissiekalender voor het eerste kwartaal 2005

In onderstaande tabel is aangegeven welke leningen bij de toonbankveilingen in het eerste kwartaal worden uitgegeven en wat de streefbedragen zijn. De vijfjarige lening betreft de in oktober 2004 geïntroduceerde lening met een coupon van 3,00% die per 15 januari 2010 wordt afgelost. Naast deze uitgiftes is er ook een DDA voorzien voor de introductie van een nieuwe tienjarige lening in maart/april.

Zie het origineel