Ingezonden persbericht


Persbericht

20 december 2004

READER'S DIGEST VERKIEST DR. ROSHAL TOT 'EUROPEAAN VAN HET JAAR'

Russische kinderarts en onderhandelaar speelde cruciale rol tijdens gijzelingsdrama Beslan

De Russische kinderarts Dr. Leonid Roshal (71), onderhandelaar tijdens de gijzeling in Beslan, is door Reader's Digest verkozen tot 'Europeaan van het jaar 2005'. Hij wordt geroemd om het organiseren van hulp aan kinderen die gewond raken tijdens rampen en conflicten wereldwijd.

De hoofdredacteuren van de 18 Europese edities van het tijdschrift Reader's Digest, dat wordt gelezen door 4.2 miljoen abonnees, kozen unaniem voor Roshal. De titel 'Europeaan van het Jaar' wordt jaarlijks toegekend aan de persoon die volgens de redacteuren het best invulling geeft aan moderne Europese normen en waarden. Op 19 januari 2005 krijgt Dr. Roshal de award in Moskou uitgereikt.

Dr. Roshal is hoofd van het Wetenschappelijk Onderzoeksinstituut voor Noodchirurgie en Traumatologie voor Kinderen in Moskou. Daarnaast is hij oprichter van een internationale hulporganisatie die kinderen in nood bijstaat. De laatste twintig jaar heeft hij door zijn gespecialiseerde eerste hulp duizenden jonge mensen met ernstige verwondingen gered.

Afgelopen september werd tijdens de schoolgijzeling in Beslan een beroep gedaan op Dr. Roshal's onderhandelingscapaciteiten. Dertig minuten nadat hij arriveerde in Beslan sprak hij al met de terroristen. In de twee dagen daarna trad hij op als belangrijkste onderhandelaar en alarmeerde nabij gelegen ziekenhuizen. Op de derde dag vormde een krachtige explosie in het schoolgebouw aanleiding tot een heftig vuurgevecht met de speciale eenheden. Ruim 700 gijzelaars raakten gewond. Dankzij uiterst nauwgezette medische voorbereiding van Dr. Roshal en zijn collega's konden zij iedereen binnen twee uur voorzien van medische hulp.

Dr. Roshal's hulpactiviteiten startten in 1988 toen hij samen met 34 andere doktoren uit Moskou hulp bood na een zware aardbeving in Armenië. Daar ontwikkelde Dr. Roshal nieuwe technieken om het zogenaamde 'crush syndroom', waarbij voorheen standaard een amputatie werd uitgevoerd, op een andere manier te behandelen. Na zijn terugkeer uit Armenië, richtte hij een Internationale Hulp Brigade op. Het jaar daarop leidde hij een team naar Chelyabinsk-Ufa, waar als gevolg van een enorme explosie 573 doden en ruim 600 gewonden vielen. Sindsdien heeft hij op vier continenten slachtoffers van vele rampen, waaronder de eerste Golf oorlog, voormalig Joegoslavië, Afghanistan en Algerije opgevangen.

Dr. Roshal kreeg internationale bekendheid toen hij in 2002 een cruciale rol speelde tijdens de gijzeling in het Dubrovka theater in Moskou. Door onderhandelingen te voeren met de Tsjetsjeense terroristen wist hij de vrijlating van een aantal gijzelaars te realiseren.

Het complete verhaal van Dr. Roshal's opmerkelijke verrichtingen, zal volgende maand in alle Europese edities van het januari nummer van Reader's Digest magazine verschijnen. Dr. Roshal is de tiende winnaar van de Reader's Digest titel 'Europeaan van het jaar".

###