European Commission

IP/04/1511

Brussels, 20 december 2004

Concentraties: Commissie geeft Cytec toestemming voor overname van UCB's divisie Surface Specialties - onder voorwaarden

De Europese Commissie heeft, op grond van de EU-concentratieverordening, de operatie goedgekeurd waarbij UCB's divisie Surface Specialties (Surface Specialties) door het Amerikaanse Cytec Industries Inc (Cytec) wordt overgenomen. Uit het onderzoek van de Commissie bleek dat er ernstige mededingingsbezwaren rezen op twee markten voor aminoharsen. Cytec heeft deze bezwaren echter kunnen wegnemen door haar aanbod om de fabriek van Surface Specialties in Fechenheim (Duitsland) van de hand te doen; deze fabriek is goed voor bijna de volledige Europese productie van Surface Specialties. Dankzij deze toezeggingen kon de Commissie besluiten dat de operatie de daadwerkelijke mededinging binnen de EER of een wezenlijk deel daarvan niet merkbaar zou belemmeren. Daarom kon de concentratie ook worden goedgekeurd.

Cytec is een producent van chemische en materiaalspecialiteiten, waaronder chemicaliën voor de mijnbouw en afvalwaterbehandeling, coatingchemicaliën, kleefstoffen, composietmaterialen en chemische bouwstenen. Surface Specialties behoort tot de Belgische chemie- en farmaceutische onderneming UCB; zij produceert coatingchemicaliën, kleefstoffen en chemische producten die in de grafische industrie worden gebruikt.

Het marktonderzoek van de Commissie leerde dat er ernstige mededingingsbezwaren rezen doordat de partijen bij de fusie hun activiteiten samenvoegen op de markten voor aminoharsen die worden gebruikt als zgn. "crosslinkers" in industriële vloeibare coatings en als hechtingsverbeteraar voor versterkt rubber. De Commissie heeft ook onderzocht of door deze operatie - waarbij de belangrijkste aanbieder van acrylamide (Cytec) samengaat met Surface Specialties dat acrylamide afneemt als grondstof voor haar productie van kleefstoffen en additieven voor harsen - derden niet van de levering van acrylamide worden uitgesloten. Het marktonderzoek heeft deze bezwaren niet bevestigd, omdat Cytec voor de levering van acrylamide met sterke concurrenten te maken heeft en de totale behoeften van Surface Specialties slechts een fractie van Cytecs productie blijken te vertegenwoordigen.

Toezeggingen

Om de door de Commissie vastgestelde mededingingsbezwaren weg te nemen heeft Cytec aangeboden haar fabriek in het Duitse Fechenheim van de hand te doen; deze fabriek is goed voor de volledige Europese verkoop. Cytec heeft namelijk een ruimer plan voor de afstoting van activa, dat onder meer de volledige divisie aminoharsen van Surface Specialties zal omvatten, met fabrieken in Duitsland en de VS. Omdat de toezeggingen voor een levensvatbare en daadwerkelijke mededinging op de EU-markten zorgen, is de Commissie tot de conclusie gekomen dat de gerezen mededingingsbezwaren waren weggenomen.