Socialistische Partij

AOW-heffing bij ouderen niet nodig

20-12-2004 * Het voorstel van de SER om gepensioneerden AOW-premie te laten betalen, is voor de SP niet aan de orde. Er zijn geen acute problemen die dergelijke maatregelen nodig maken, en ook voor de toekomst lijkt de voorgestelde ingreep niet nodig.

In plaats van trots te zijn op een land waar veel mensen lang en gezond kunnen leven, wordt de toename van het aantal ouderen tot een probleem gemaakt. Men gebruikt de negatieve term `vergrijzing', terwijl men het net zo goed over `verzilvering' kan hebben. De goede oude dag is een verzilvering van de opgebouwde welvaart en de vooruitgang, en de verzilvering van de maatschappij is geen probleem, maar een realiteit die ook voordelen heeft.

Juist mensen die hebben gebouwd aan de welvaart, zouden volgens de SER nu een offer moeten brengen. Om nu te graan graaien in de portemonnee van ouderen, is niet netjes en ook niet nodig. Als het land in de problemen komt, zijn ook ouderen bereid om hun bijdrage te leveren. Dat hebben ze altijd gedaan, en dat zullen ze ook altijd doen. Maar er is momenteel geen enkele reden voor aanpassingen.

Het Centraal Planbureau heeft in zijn studie de "Vier vergezichten op Nederland" met scenario's tot 2040 laten zien dat door toename van de arbeidsparticipatie van vrouwen en mensen die nu langs de kant staan, de vergrijzing/verzilvering geen probleem hoeft te zijn.