Politie Gelderland-Zuid

22 rijders onder invloed bij grootschalige alcoholcontrole

Nijmegen 20-12-2004 - (08)

Zaterdag vanaf 22.00 uur tot 04.00 uur 's nachts heeft de politie op grote schaal in Nijmegen gecontroleerd op rijden onder invloed. Bijna 2000 automobilisten werden gecontroleerd op alcoholgebruik in het verkeer. Hiervan zaten 22 bestuurders met teveel alcohol op achter het stuur; drie rijbewijzen werden meteen ingevorderd.

De alcoholcontroles van zaterdagavond en -nacht werden gehouden vanaf twee 'vaste' controlelocaties, de Graafseweg en het Keizer Traianusplein. Daarnaast waren er twee 'rijdende controleteams' in Nijmegen onderweg. In totaal 23 bestuurders moesten een blaastest doen op de ademanalyse. Uiteindelijk 22 van hen zaten boven de wettelijk toegestane grens van 220 ug/l. De hoogste uitslag van de ademanalyse bedroeg 695 ug/l. Drie bestuurders bliezen boven de 570 ug/l waarop meteen hun rijbewijs werd ingevorderd.

Eén bestuurder (435 ug/l) reed met een ongeldig verklaard rijbewijs en was al meerdere keren eerder bekeurd voor rijden onder invloed. Daarnaast bleek deze persoon nog een boetebedrag open te hebben staan.

Met de grootschalige alcoholcontroles haakt de politie aan bij de landelijke campagnekalender Verkeersveiligheid vanuit het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. In de decembermaand wordt vanuit de politie extra gecontroleerd op rijden onder invloed. Aanhakend bij de campagnekalender stond ook deze controle in het teken van BOB via het uitreiken van voorlichtingsmateriaal over alcohol en de BOB-sleutelhanger.

In totaal deden 31 politiemensen aan de controles mee. Voor de gelegenheid hebben 9 politieteams en het team Verkeershandhaving samengewerkt.