Ingezonden persbericht


Jonge Socialisten willen AOW afschaffen voor topinkomens

PvdA-jongeren: "SER-advies stap in de goede richting"

Vandaag werd bekend dat de Sociaal Economische Raad (SER) de Tweede Kamer heeft geadviseerd pensioengerechtigden te willen laten meebetalen aan de AOW. De Jonge Socialisten in de PvdA (JS) pleiten voor totale afschaffing van de AOW voor personen met een aanzienlijk pensioen. De PvdA-jongerenorganisatie ziet het SER-advies als een stap in de goede richting.

De discussie over de houdbaarheid van het sociale zekerheidsstelsel wordt al langer gevoerd. Waar de conservatieve partijen pleiten voor een complete versobering, staan de PvdA-jongeren voor andere keuzes. "Het is onbegrijpelijk dat mensen met een riant pensioen ook deze vorm van sociale bijstand ontvangen", stelt JS-voorzitter Remy Wilshaus. De AOW dient dan ook slechts te worden besteed aan die mensen die anders geen fatsoenlijke 'oude dag' zouden kunnen genieten. Daarom pleit de JS ook voor collectieve pensioenregelingen, om zo ervoor te zorgen dat werkenden ook na hun 65ste of de VUT nog fatsoenlijk kunnen rondkomen.

Hoewel het SER-rapport geen afschaffing van de AOW voorstelt, is Wilshaus redelijk enthousiast over de plannen: "Natuurlijk gaan de plannen voor ons niet ver genoeg, toch realiseren we ons dat dit al een hele winst is". Ook de werkgevers- en werknemersorganisaties, die in de SER vertegenwoordigd zijn, staan immers achter de plannen. Tot slot spreekt Wilshaus de wens uit dat de politiek meegaat in de plannen: "voor ons is de sociale verzorgingsstaat van het grootste belang, iedere solidaire actie om die te behouden moet worden ondersteund!".

----------