Gemeente Breda

Milieuprogramma 2005, Samen werken aan een leefbare stad

Samen werken aan een leefbare stad. Ook in 2005. Dat is het motto van het Milieuprogramma 2005 dat het college van burgemeester en wethouders heeft vastgesteld. Het motto van het milieuprogramma voor 2005 is: Eigen ambitie, maar ook veranderende wetgeving, zorgen ervoor dat Breda zich blijft ontwikkelen op het gebied van milieu en duurzaamheid.

Samen werken met het bedrijfsleven, onderwijs- en maatschappelijke instellingen en andere overheden blijft nodig. De uitvoering vraagt inzet van velen.

Het programma dat voortvloeit uit de Milieuvisie 2015 geeft een beeld van de voorgenomen werkzaamheden op het gebied van milieu van de gemeente voor 2005. Op het programma staan onder meer de volgende zaken:

Breda heeft een subsidieverzoek ingediend voor het Grotestedenbeleid 2005 2009 en sluit in 2005 een convenant waarin prestatieafspraken worden gemaakt voor de themas Natuur, Bodem, Lucht en Geluid. Voor bodem gaat het om onder meer de bodemverontreinigingen aan te pakken in gebieden waar de komende vijf jaar ruimtelijke ontwikkelingen zullen gaan plaatsvinden. Voor lucht stelt Breda in 2005 een luchtkwaliteitplan op om de luchtkwaliteit te verbeteren. Wegverkeer is een belangrijk aandachtspunt bij de aanpak van de luchtkwaliteit in de stad. In 2005 krijgen alle voertuigen die gebruikt worden voor de inzameling van afval en jonger zijn dan drie jaar een roetfilter.

Natuurlijk zorgt Breda ook voor de handhaving van milieutaken op professionele wijze. Dit jaar is druk gewerkt om aan de landelijke kwaliteitscriteria van het Ministerie van VROM te voldoen. Naast integraliteit op het gebied van de handhaving werkt Breda aan een betere inhoudelijke en procedurele afstemming tussen de verschillende vergunningverlenende afdelingen/diensten. Eind 2004 is gestart met een onderzoek naar de mogelijkheden om te komen tot één gemeentebrede vergunning waarin zoveel mogelijk zaken in één keer worden vastgelegd. Breda haakt aan bij het project VROM-vergunning van het Ministerie. Breda bekijkt in eerste instantie of de taakvelden Ruimtelijke Ordening, Bouwen en Wonen, Milieu, Brandweer en Vergunningverlening en Handhaving Stadsbeheer kunnen komen tot één integrale vergunning.

Breda blijft ook in 2005 erop aandringen dat het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor geminimaliseerd wordt. Dit is één van de onderwerpen van gesprek in het samenwerkingsverband tussen de B5-gemeenten en de provincie. Dit succesvolle samenwerkingsverband gaat door met de brongerichte benadering (het aanspreken van de verantwoordelijke van het risico). Breda gaat een gemeentelijke koepelnota Externe Veiligheid opstellen, en deelnemen aan zeven provinciale subsidieprojecten waaronder een project over Risicocommunicatie. Verder verplichten de Circulaire Risiconormering Vervoer Gevaarlijke stoffen en het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) gemeenten en provincies om bij de opslag en het transport van gevaarlijke stoffen rekening te houden met de risicos voor huizen, kantoren, winkels en scholen in de omgeving. Breda doet dit al jaren.

Klimaatverandering en meer regenval hebben grote invloed op het waterbeleid. De aanleg van een vierde bergboezem in Breda is daar een voorbeeld van. De Europese Kaderrichtlijn Water geeft aan dat het (grond)water schoner moet worden. Voor Breda betekent de richtlijn ruimte maken voor water, ook binnen het stedelijk gebied. Samen met het Waterschap Brabantse Delta gaat Breda door met de uitvoering van het Waterplan waarin de ambitie verwoord is om het overstromingsrisico van (delen van) de stad terug te brengen van eens per vijftig jaar naar eens per honderd jaar. Bergboezems, aanpassing aan riolering, maar ook natuurontwikkeling en hermeandering van beekjes zoals de Molenleij en de Gilzewouwerbeek dragen bij aan het vasthouden en bergen van water.

Dit milieuprogramma is het derde programma voor de uitvoering van de Milieuvisie Breda 2015. Het programma borduurt voort op de werkzaamheden van de voorafgaande jaren en gaat in op nieuwe ontwikkelingen. Naast alle gemeentelijke diensten leveren ook andere belanghebbenden zoals het Platform Duurzaam Breda hun inbreng.

Breda, 20 december 2004