Gemeente Heerenveen

2004 gehaald:achterstand ingehaald met uitreiking honderdste gebruiksvergunning

---

Planning voor 2004 gehaald:Achterstand ingehaald met uitreiking honderdste gebruiksvergunning

17/12/2004

Met het uitreiken van de honderdste gebruiksvergunning zal burgemeester Peter de Jonge aanstaande maandag een toezegging aan de raad nakomen. Vorig jaar werd beloofd dat het jaar 2004 zou worden gebruikt voor het inhalen van een achterstand in het verlenen van die vergunningen. Toen werd het aantal honderd genoemd; dat is dus precies gehaald. De honderdste vergunning wordt uitgereikt aan de heer J. Steenwijk voor zijn kamerverhuurbedrijf aan de Dracht 28 in Heerenveen.

De honderd afgegeven gebruiksvergunningen betreffen hoofdzakelijk panden met een hoge prioriteit. Het zijn panden met een hoger risico doordat er bijvoorbeeld veel mensen tegelijk in het pand aanwezig zijn, kamers worden verhuurd of gevaarlijke stoffen worden opgeslagen. Nagenoeg alle horecagelegenheden zijn thans voorzien van een gebruiksvergunning en er is een start gemaakt met alle scholen in de gemeente Heerenveen. De scholen zijn allemaal geïnspecteerd op brandveiligheidsaspecten, er zijn rapportages opgesteld en de meeste aanvragen voor de gebruiksvergunning zijn inmiddels binnen.

Voor het kunnen verlenen van een gebruiksvergunning is de gemeente afhankelijk van de aanvrager dan wel gebruiker. Hoewel een pand formeel gezien niet in gebruik mag worden genomen als er geen gebruiksvergunning is verleend, laat het aanvragen van een dergelijke vergunning vaak op zich wachten. Voor de gemeente is het daarom van groot belang om de inspecties op brandveiligheid goed en duidelijk te rapporteren en de gebruiker van het pand te informeren over de vergunningsplicht. Dat moet de gebruiker stimuleren de aanvraag in te dienen. De meeste gebruikers zijn best bereid om een gebruiksvergunning aan te vragen en de eventuele verbeteringen in het pand aan te brengen.