Waterschap Zuiderzeeland

04 - 44
Lelystad
20 december 2004

Plaatsing grootste onderdeel uitbreiding zuivering Lelystad

Dinsdag plaatst het waterschap Zuiderzeeland een ruimerbrug op de nieuwe nabezinktank van de zuiveringsinstallatie(AWZI) te Lelystad. Deze brug is 35 m lang en weegt 13.000 kg. Het gevaarte wordt geplaatst in het kader van de uitbreiding van de AWZI. Met de uitbreiding wordt de verwerkingscapaciteit van de installatie aangepast aan de verwachtte groei van Lelystad naar ruim 100.000 inwoners.

Dinsdagmorgen wordt op de nieuwe nabezinktank de ruimerbrug geplaatst. Deze weegt 13 ton en is 35 m. lang. Daarmee is het het grootste onderdeel van deze nieuwe installatie. De loopbrug wordt in de nacht van maandag op dinsdag vanuit Belgie naar Lelystad vervoert. Het transport zal ´s nachts bij de AWZI Lelystad aankomen. Naar verwachting zal om ongeveer 8.00 uur begonnen worden met het plaatsen van de brug. De brug komt over tweederde van de nabezinktank heen. De nieuwe tank heeft een diameter van 52 m. Net als de beluchtingstank zal ook de nabezinktank uiteindelijk worden afgedekt. Daarmee zal de geuruitstoot worden tegengegaan. Omdat de ruimerbrug over de tank heen beweegt, zal de afdekking niet vast komen te zitten maar op het water drijven en voortgeduwd worden door de brug.

zuiveringspoces
Het proces van zuiveren van het afvalwater kent een aantal fasen (reinigingsstraat):
1) Ontvangstwerk, het afvalwater komt binnen, d.m.v. een harkrooster wordt het grover vuil, eruit gehaald
2) Beluchtingstank, in deze tanks worden de organische afvalstoffen biologisch afgebroken
3) Nabezinktank, de nog aanwezige slibdeeltjes zakken naar de bodem. Het bezonken slib wordt door middel van een draaiende ruimerbrug naar het diepste punt in het midden van de tank gevoerd. Het gezuiverde water wordt geloosd op het oppervlaktewater. Het slib wordt afgevoerd.

In Lelystad staan twee van deze "reinigingsstraten". De uitbreiding houdt in dat er en derde straat bijkomt. Die qua capaciteit bijna net zoveel afvalwater kan verwerken als de beide oude installaties samen.

De uitbreiding is gestart in juni van dit jaar. De nieuwe "straat " zal omstreeks april gereed zijn. Dan neemt deze nieuwe installatie het zuiveringsproces van de twee oude installaties over. Deze oude installaties worden dan gerenoveerd. Na die renovatie zal de capaciteit van de zuivering zijn toegesneden op de verwachte groei van Lelystad naar ruim 100.000 inwoners.