Groen!

Brussel, 20 december 2004

Ziet Vlaamse regering Kyoto niet meer zitten?

Leterme in het spoor van Bush

Daags na de afronding van de klimaatonderhandelingen in Buenos Aires over de verplichtingen die de industriële landen op zich willen nemen op lange termijn (voorbij Kyoto), presteert de Vlaamse minister-president Yves Leterme (CD&V) het om te verklaren dat hij de oorspronkelijke Kyoto-doelstellingen zelf eigenlijk niet meer ziet zitten. Hij wil de Kyoto-afspraken opnieuw bekijken. De milieu- en energie-inspanningen voor de bedrijven moeten verminderen, vindt de Vlaamse regeringsleider.

De Vlaamse minister-president illustreert hiermee dat hij totaal ongevoelig is voor de problemen van milieu en gezondheid die in Buenos Aires aan bod kwamen. "Net als president George W. Bush wil minister-president Leterme blijkbaar heel het Kyoto-protocol onder tafel vegen en de economische belangen opnieuw vrij spel geven," zo stelt Groen!-voorzitter Vera Dua.

De minister-president is zich blijkbaar totaal niet bewust van het feit dat uitgerekend vorige week nog de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) een bangelijk milieurapport publiceerde (MIRA-T 2004) waarin wetenschappelijk wordt aangetoond dat Vlamingen gemiddeld 5 maanden van hun leven inboeten door de negatieve effecten van milieuvervuiling op de gezondheid. Vooral kinderen en oudere mensen zijn een bijzonder kwetsbare groep.

Dit alles blijkt aan de tenoren van de Vlaamse regering niet besteed. "Na "milieu"minister Kris Peeters, gaat nu ook de Vlaamse minister-president finaal uit de bocht wat milieu- en klimaatbeleid betreft," reageert Vera Dua. En nog: "De bedrijven moeten hun milieu-inspanningen kunnen verminderen, zo klinkt de minister-president. Dat de Vlamingen daarvoor 5 maanden van hun leven moeten geven, vertelt de leider van de Vlaamse Regering er wel niet bij."

Voor Groen! staat de zorg voor onze gezondheid en ons milieu centraal. Groen! wil dan ook dat het Kyoto-verdrag onverkort wordt uitgevoerd.