Vereniging Nederlandse Gemeenten

Middelloon abp en pensioengevende looncomponenten

Met ingang van 1 januari 2004 is het pensioenstelsel van de overheid overgegaan van een eindloonsysteem naar een middelloonsysteem. In het eindloonsysteem zoals het ABP dat kende waren alleen het vaste salaris, de vakantietoelage en andere vaste toelagen, zoals de eindejaarsuitkering, pensioengevend. Met de invoering van het middelloon zijn ook afspraken gemaakt met betrekking tot de pensioengevendheid van diverse andere beloningselementen. Bepaald is dat sommige beloningselementen per 1 januari 2004 pensioengevend zijn, andere beloningselementen zullen niet pensioengevend worden. Daarnaast zijn beloningselementen onderscheiden waarvan de pensioengevendheid in de CAO moet zijn/worden vastgelegd.

Welke looncomponenten zijn per 1 januari 2004 pensioengevend geworden? Per 1 januari 2004 zijn pensioengevend geworden: gratificaties in verband met bijzondere prestaties, bonussen, tijdelijke bindingstoelagen en arbeidsmarkttoelagen, persoonlijke functioneringstoelage, waarnemingstoelagen waarbij de werkgever jaarlijks over de hoogte en de toekenning kan beslissen. Bovengenoemde bedragen moeten worden herleid tot een jaarbedrag.

Welke looncomponenten zijn per 1 januari 2004 niet pensioengevend geworden, maar worden dit mogelijk 1 juli 2005? Per 1 januari 2004 zijn de volgende toelagen (nog) niet pensioengevend geworden:
a. overwerktoelagen en toelagen voor onregelmatige dienst; b. toelagen in verband met de bijzondere omstandigheden waarin werkzaamheden worden uitgevoerd;
c. functiegebonden functioneringstoelagen en bindingstoelagen die voor onbepaalde tijd zijn verleend.

Bovengenoemde looncomponenten worden per 1 juli 2005 alleen pensioengevend als in de rechtspositieregeling (CAO) of in de individuele aanstelling expliciet is opgenomen dat deze loonelementen pensioengevend zijn. Op dit moment wordt in het kader van de nieuwe CAO Gemeenten gesproken over het al dan niet pensioengevend maken van deze looncomponenten, waarvan tot op heden niet in de CAO is vastgelegd dat deze pensioengevend zijn, zoals overwerktoeslag en toelage onregelmatige dienst. Tot daarover met de bonden overeenstemming is bereikt zullen deze looncomponenten derhalve niet pensioengevend worden.

Echter, er zijn gemeenten waar al langer één of meer van bovengenoemde looncomponenten, b.v. de toelage onregelmatige dienst, als pensioengevend zijn aangemerkt. De wijziging van regelgeving met betrekking tot de pensioengevendheid van looncomponenten heeft hier geen invloed op. Los van de uitkomst van de onderhandelingen in het kader van de CAO over de pensioengevendheid van looncomponenten, blijven deze looncomponenten in deze gemeenten pensioengevend!

geactualiseerd op: 20 december 2004