FNV

FNV gaat onderhandelen over de WW

De Sociaal-Economische raad (SER) moet bij het formuleren van alternatieven voor de kabinetsbezuinigingen op de WW vooral inzetten op afspraken die werkloosheid voorkomen en werkgelegenheid creëren. Werk-naar-werk-trajecten en een andere manier van premieheffing moeten sectoren die veel kortdurende (seizoens)werkloosheid veroorzaken daartoe 'prikkelen'. Dat zegt de FNV die vanmiddag haar inzet bij de komende SER-onderhandelingen over de WW heeft vastgesteld.

Het kabinet wilde aanvankelijk door strengere eisen aan het arbeidsverleden de toegang tot de loongerelateerde WW bemoeilijken. De kortdurende WW, een half jaar 70 procent van het minimumloon, wilde het kabinet helemaal afschaffen. Dit zou vooral jongeren en flexwerkers treffen omdat zij in de regel te weinig arbeidsverleden voor een 'normale' WW hebben opgebouwd. Na de massale acties en het 'Museumpleinakkoord' zei het kabinet toe deze ingrepen op te schorten en een "zwaarwegend belang" te hechten aan de voorstellen van de SER. Voorwaarde is dat het SER-alternatief ­ dat uiterlijk op 1 april 2005 klaar moet zijn - het aantal WW'ers net zoveel beperkt als in de voorstellen van het kabinet het geval zou zijn.

Voor de FNV moet de WW principieel een risicoverzekering blijven die bij werkloosheid meteen een redelijke uitkering biedt ongeacht hoe lang er premie is betaald. "Alle inspanningen moeten bij werkloosheid gericht zijn op het vinden van ander werk. Mensen moet niet meteen in de rats komen of zij hun huis of hypotheek nog wel kunnen betalen," zegt FNV-bestuurder Ton Heerts. Volgens hem moet er hoe dan ook een kortdurende regeling blijven voor mensen die niet in aanmerking komen voor de normale WW. Heerts denkt daarbij aan minimaal drie maanden 70 procent van het laatst verdiende loon.

De FNV stelt voor de financiering van de korte WW-nieuwe-stijl volledig bij de sectoren te leggen. Sectoren die veel zogeheten cyclische werkloosheid veroorzaken zouden volgens het principe van de vervuiler betaalt een hogere premie moeten betalen. "Maar," zo zegt Heerts, "voorkomen van werkloosheid is beter. Daarom moeten sectorale fondsen worden ingezet voor de financiering van allerlei scholings- en werktrajecten zowel binnen als tussen sectoren."

In de visie van het kabinet zouden werknemers wel premie moeten betalen maar pas na vier jaar aanspraak maken op WW. In de FNV-voorstellen is er na een half jaar al een volwaardige WW voor de eerste periode van werkloosheid. Winst is dat jongeren en flexwerkers die 'in between jobs' zitten, niet langer terug vallen naar een minimumniveau.

20 december 2004