Gemeente Kerkrade

20.12.04: Convenant verkeerseducatie verlengd

Maandag 20 december is om 10.00 uur in het raadhuis van de gemeente Kerkrade de samenwerkingsovereenkomst verlengd in het kader van de verkeerseducatie in het basis- en voortgezet onderwijs. De zogenaamde Vebo/Vevo-convenant (Verkeerseducatie basisonderwijs en voortgezet onderwijs) werd getekend door de Stichting Basisonderwijs Zuid-Limburg, Scholengemeenschap College Rolduc en de gemeente Kerkrade. Tevens werd een convenant getekend tussen de boven al genoemde partijen en het politiedistrict Kerkrade en verkeersveiligheidsorganisatie 3VO, afdeling Kerkrade. Namens de gemeente tekende wethouder Frans Krasovec van verkeer de convenanten. De kosten voor het project worden betaald door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL), de gemeente Kerkrade en de participerende scholen.

Deelnemende scholen

De scholen die deelnemen aan het project zijn de basisscholen De Veldhof, De Blokkenberg en De Diabolo van de Stichting SBOZL en drie voortgezet-onderwijslocaties van College Rolduc.

Doel project

Het doel van het project is door middel van verkeerseducatie op scholen het aantal verkeersslachtoffers in het verkeer te reduceren. Er zijn namelijk nog steeds te veel kinderen en jongeren die ten gevolge van een verkeersongeval gewond raken. Ook hebben de overeenkomsten tot doel het verkeersveiligheidsbeleid van de gemeente Kerkrade te verbeteren.

Succes project

Het project is al in 1997 gestart en wegens succes in 2001 verlengd. Naar aanleiding van de convenanten zijn de afgelopen jaren diverse educatieprojecten uitgevoerd. Zo wordt periodiek een verlichtings- en bromfietsactie georganiseerd, wordt de Nationale Straatspeeldag ondersteund en is recent het project afgerond voor de school/thuisroute van de Campus Kerkrade. Naast deze projectmatige aanpak wordt ook gedurende het hele jaar aandacht besteed aan verkeersveiligheid door de scholen, gemeente, politie en 3VO.

Uitvoering

De Vebo-convenant zegt dat op de basisscholen de verkeerseducatie een vaste plaats moet krijgen in het schoolwerkplan, dat er een verkeerscoördinator moet worden aangewezen die zorgt voor de uitvoering en coördinatie van activiteiten op het gebied van de verkeerseducatie en dat de school samenwerkt met een verkeersouder. Voor het voortgezet onderwijs geldt de Vevo-convenant die naast het bovenstaande ook zegt dat de verkeerseducatie ingebed dient te worden in vakkenlijnen van de basisvorming zoals aardrijkskunde, biologie, natuur/scheikunde, verzorging en techniek.