Gemeente Leiden

Burgemeester Lenferink geeft startsein bouw Ecologiewijk Roomburg

Vandaag sloeg burgemeester van Leiden Henri Lenferink de eerste paal van de Ecologiewijk in de toekomstige nieuwbouwwijk Roomburg. Hij gaf hiermee het startsein voor de bouw van 42 patiowoningen. De gemeente realiseert de Ecologiewijk in samen-werking met bouwbedrijf Kanters. De woningen zijn ontworpen door Bear Architecten uit Gouda. Naar verwachting wordt de Ecologiewijk eind 2005 opgeleverd.

De nieuwbouwwijk Roomburg wordt duurzaam gebouwd, wat betekent dat het milieu zoveel mogelijk wordt ontzien. Ook de levensloopbestendigheid van de woning is een aspect van duurzaam bouwen. In het centrum van Roomburg ligt de Ecologiewijk. Voor de woningen in deze wijk zijn energie, groen, binnenmilieu (een gezond binnenklimaat) en flexibel en aanpasbaar bouwen de belangrijkste thema's.

42 Patiowoningen
Er worden 42 patiowoningen gebouwd in de Ecologiewijk. De woningen krijgen een vegetatiedak, (grasdak), een groen dakterras en een hardhouten buitenterras grenzend aan een waterrijk parkgebied. Door een patio, centraal gesitueerd in de woning, ontstaat een lichte woonkamer. De woningen zijn standaard voorzien van een lage temperatuur verwarming, verwarmd door stadsverwarming. De grotere oppervlakten van de radiatoren en vloerverwarming in de woonkamer zorgen voor gelijkmatige verwarming. In het gebied tussen de woningen wordt een waterpartij aangelegd met riet en biezen. Deze zorgen onder meer voor een natuurlijke reiniging van het water.

Isolatie

De gemeente Leiden heeft voor de Ecologiewijk extra hoge eisen gesteld aan de energiezuinigheid van de woningen. Dit is meetbaar aan de hand van de "Energie Prestatie Coëfficiënt" ( EPC). Deze term geeft in een getal aan hoe zuinig een woning is. Hoe lager de EPC, hoe energiezuiniger. Het EPC voor de patiowoningen is 0,75, de overheid eist 1.0.