Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


- Programma andere overheid goed op koers

Programma andere overheid goed op koers

20 december 2004

Het Programma Andere Overheid dat onder verantwoordelijkheid van minister De Graaf (BVK) wordt uitgevoerd, ligt goed op koers. Er is veel in beweging gekomen bij het realiseren van de elektronische overheid, de vermindering van administratieve lasten, de takenanalyses bij de ministeries en het verminderen van de lasten tussen overheden. Dit blijkt uit een uitgebreide voortgangsrapportage die de bewindsman vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het actieprogramma is gericht op een betere dienstverlening aan burgers en bedrijven, minder bureaucratie, minder regelzucht en een efficiëntere organisatie zodat de overheid als geheel effectief kan optreden.
---

Verbetering dienstverlening aan burgers

De inzet van ICT is een essentieel instrument voor een betere dienstverlening aan burgers. Het kabinet heeft besloten om dit via twee sporen aan te pakken. Enerzijds uit het ontwikkelen van basisvoorzieningen die nodig zijn om elektronische diensten te kunnen aanbieden, zoals registers, eenduidige nummers en afspraken over standaarden. Daarnaast uit het stimuleren van de ontwikkeling van nieuwe diensten en toepassingen die mogelijk worden door deze basisvoorzieningen. Met behulp daarvan moeten het Rijk, uitvoeringsinstanties, provincies en gemeenten zelf hun processen anders inrichten en hun diensten elektronisch aanbieden.

Bij de uitvoering van beleid worden taken samengevoegd en gestroomlijnd. Zo zal de Belastingdienst de inkomensafhankelijke regelingen in de toekomst gaan uitvoeren. Dat geldt nu al voor de tegemoetkoming kinderopvang en vanaf 1 januari 2006 ook voor de individuele huursubsidie en de zorgtoeslag. Verder komt er meer eenheid in het vastgoedbeleid van het Rijk en wordt bekeken of het Centraal Justitieel Incassobureau in de toekomst kan gaan functioneren als shared service centrum voor alle rijksincasso's.

Minder regelen; anders sturen

Veel ministeries hebben hun eigen wet- en regelgeving in het kader van de deregulering tegen het licht gehouden. Deze operatie heeft geleid tot een aantal verrassende doorbraken zoals de realisatie van één vergunning voor de bouw van woningen of bedrijfsruimten.

Verder is afgesproken dat de administratieve lasten voor burgers in 2007 met een kwart zijn verminderd. Op korte termijn kunnen op dit terrein de eerste concrete reductievoorstellen worden verwacht. Deze zullen vooral zijn gericht op de meer kwetsbare groepen die veel in contact staan met de overheid, zoals chronisch zieken, gehandicapten en uitkerings-gerechtigden.

Ook de administratieve lasten tussen overheden en `hun' instellingen zullen onder de loep worden gelegd. De minister van OC & W heeft een plan opgesteld om de administratieve lasten voor scholen en universiteiten met 25% te verminderen.

Betere organisatie

De uitkomsten van de huidige takenanalyses bij de ministeries zullen komend voorjaar leiden tot besluitvorming. Deze zullen mede bepalend zijn voor de toekomstige werkwijze van het Rijk: ontkokerd, geen dubbel werk, geen stapeling van beleid, etc.

Een en ander zou bijvoorbeeld kunnen leiden tot het beëindigen van beleidsonderdelen, andere sturingsmechanismen, andere ordening van verantwoordelijkheden van ministers, en van onderdelen van de ambtelijke organisatie.

De uitkomsten van de takenanalyse zullen daarnaast ook richting geven aan de voorstellen die in de loop van 2005/2006 worden gedaan voor een herontwerp van de rijksdienst.

In het voorjaar van 2005 zullen eveneens besluiten worden genomen om te komen tot een meer geïntegreerde samenwerking op het terrein van de bedrijfsvoering bij het Rijk. Veel meer dan voorheen zullen de dertien ministeries hun huishouding van personeel, informatie, automatisering, communicatie, financiën en huisvesting niet meer eigenstandig binnen hun eigen ministerie, maar rijksbreed, interdepartementaal benaderen. Het shared service centrum voor de personeels- en salarisadministratie P-direct dat per 1 januari 2006 operationeel zal zijn, is daarvan het eerste voorbeeld. Maar ook bij de inkoop en aanbesteding worden al flinke vorderingen geboekt om te komen tot meer eenheid, bundeling en synergie. Zo zal in 2008 circa 150 miljoen euro op de inkoop zijn gerealiseerd.

Relaties met gemeenten en provincies

Minister De Graaf is verheugd dat ook provincies en gemeenten de noodzaak inzien van het Programma Andere Overheid en daaraan dan ook volop hun medewerking verlenen. Zowel de VNG, de Vereniging van Gemeentesecretarissen als het IPO brengen nu hun eigen programma ten uitvoer en zoeken ook de samenwerking. Belangrijke speerpunten zijn o.m. de kwaliteit van de dienstverlening, vermindering van de administratieve lasten en de sanering van specifieke uitkeringen.

Verder wordt een rijksbrede takenanalyse uitgevoerd naar de veelheid van bestuurlijke arrangementen tussen en binnen Rijk, provincies en gemeenten.