RAAD VOOR WERK EN INKOMEN

RWI: Aarzelend herstel arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt vertoont in het najaar van 2004 een aarzelend herstel. De werkloze beroepsbevolking is voor het eerst sinds begin 2003 afgenomen. Als de werkgelegenheid toeneemt, dreigt er een tekort aan vooral hoger opgeleiden. De Raad voor Werk en Inkomen (RWI) pleit daarom voor algemene verhoging van het opleidingsniveau van de beroepsbevolking en voor betere mogelijkheden om arbeid en zorg te combineren. Als mensen niet meer en langer gaan werken, loopt het fragiele herstel van de economie het risico te stagneren.

Wisselend beeld arbeidsmarkt
Dit zijn de hoofdpunten uit het eerste kwartaalbericht Arbeidsmarkt van de RWI, dat een aantal ontwikkelingen op de arbeidsmarkt beschrijft. Hieruit komt een wisselend beeld naar voren:
- de werkgelegenheid vertoont in het najaar van 2004 een aarzelend herstel;

- de kans op een baan vanuit de WW neemt weer toe;
- het aantal bijstandsgerechtigden stabiliseert;
- werkgevers zijn positief over toekomstige werkgelegenheidsontwikkelingen;

- in 2006 kan de werkgelegenheid flink gaan aantrekken. Doordat juist dan een deel van de babyboomgeneratie met vut- of prepensioen gaat, kan dat in een aantal sectoren al snel leiden tot een tekort aan arbeidskrachten.
Het macro-economische arbeidsmarktbeeld is hiermee gematigd positief. Toch gaan achter dit beeld uiteenlopende ontwikkelingen schuil. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het hoge aantal faillissementen.

Vergroting deeltijdbanen
Uit de analyse van de RWI blijkt dat werknemers in Nederland, in vergelijking tot andere Europese landen, relatief veel in deeltijd werken. Hierdoor is het gemiddeld aantal gewerkte uren per werknemer in Nederland laag. Vergroting van deze deeltijdbanen kan het aanbod van arbeid aanzienlijk verhogen. Vooral vrouwen werken veel in deeltijd, met name in sectoren als zorg en onderwijs. Juist in deze sectoren wordt een tekort aan arbeidskrachten verwacht. Volgens de RWI kan uitbreiding van voorzieningen om zorg en arbeid te combineren deeltijders motiveren meer te gaan werken.

Vergroting arbeidsparticipatie hoogopgeleiden
Naast het thema deeltijdarbeid besteedt het kwartaalbericht ook aandacht aan de hoger opgeleiden. Onderzocht is onder meer waarom niet alle hoger opgeleiden werken. Het blijkt dat onder andere een vervolgopleiding, gezondheid of het niet willen werken vanwege bijvoorbeeld huishouden en gezin, een deel van de hoger opgeleiden van de arbeidsmarkt houdt. De RWI wijst erop dat vooral het mobiliseren van de ongeveer 200.000 hoogopgeleiden die niet willen werken, de arbeidsdeelname kan vergroten.

De Raad voor Werk en Inkomen is het overlegorgaan van werkgevers, werknemers en gemeenten. De RWI doet voorstellen aan de bewindslieden van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het brede terrein van werk en inkomen. Doel van deze voorstellen is een goed functionerende arbeidsmarkt te bevorderen. Het vergroten van de transparantie van en het verbeteren van de kwaliteit op de reĂŻntegratiemarkt behoort eveneens tot de kerntaken van de RWI.

Voor de redactie,