CDA

CDA
Verburg: Verzilveringsregeling tegen stille armoede onder ouderen

Het voorstel van Gerda Verburg houdt in dat de fiscale ouderenkorting wordt uitgebreid met een verzilveringsregeling, waardoor ook ouderen die geen of weinig belasting betalen aanspraak kunnen maken op een tegemoetkoming via de belastingdienst.

Afgelopen week is opnieuw met minister De Geus (Sociale Zaken) gediscussieerd over de inkomensplaatjes voor de jaren 2004 en 2005. Tijdens het overleg een week eerder week hield CDA-Tweede Kamerlid Gerda Verburg de minister een voorstel voor dat was opgesteld door de ouderenbonden, om iets extras te doen voor ouderen met een inkomen tot 110 procent van het minimumloon. In dat voorstel kregen die ouderen volgend jaar éénmalig 100 euro extra. In reactie gaf de minister aan met de ouderenbonden over dit voorstel in gesprek te zullen gaan. Dit overleg heeft niet tot een oplossing geleid. Daarom heeft Gerda Verburg afgelopen week zelf voorstellen gedaan om de eventueel dreigende stille armoede onder ouderen te voorkomen.

Wat houdt de verzilveringsregeling in?

Het voorstel van Gerda Verburg houdt in dat de fiscale ouderenkorting wordt uitgebreid met een verzilveringsregeling, waardoor ook ouderen die geen of weinig belasting betalen aanspraak kunnen maken op een tegemoetkoming via de belastingdienst. Verburg: Op deze manier komen we gericht tegemoet aan ouderen met de kleinste beurs, die tot nu toe geen gebruik konden maken van de ouderenkorting. Veel ouderen hebben schroom om gebruik te maken om van de geboden mogelijkheden, om bijvoorbeeld aanspraak te maken op de bijzondere bijstand. Verburg: Juist ook daarom is het belangrijk om specifiek richting ouderen actief deze extra ondersteuning aan te bieden. Deze verzilveringsregeling loopt voor alleenstaande ouderen op tot 36 euro per jaar op en voor tweepersoonshuishoudens tot 72 euro per jaar.

Ruime meerderheid Kamer voor voorstel Verburg

Het voorstel van de CDA-fractie geeft zon 85.000 ouderen die geen of weinig belasting betalen de mogelijkheid om ook aanspraak te maken op teruggave via de ouderenkorting. De keuze voor een verzilveringsregeling biedt structurele oplossingen voor ouderen in tegenstelling tot slechts een éénmalige tegemoetkoming, aldus Verburg. Een ruime meerderheid van de Kamer gaf tijdens het debat aan het voorstel van Verburg, dat zij met terugwerkende kracht vanaf 2003 wil laten ingaan, te ondersteunen.