Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

20 december 2004

Toezicht en handhaving bouw- en ruimteregels Nieuwkoop onvoldoende

Hoewel de gemeente Nieuwkoop als kleine gemeente een aantal VROM-taken adequaat uitvoert, geeft zij onvoldoende invulling aan het toezicht en de handhaving van de bouwregelgeving en ruimtelijke ordening. Dat is de belangrijkste conclusie van het onlangs afgeronde onderzoek van de VROM-Inspectie. Het gemeentebestuur heeft toegezegd actief aan de slag te gaan om verbeteringen door te voeren.

Uitkomsten

De VROM-Inspectie heeft geconstateerd dat de gemeente geen beleid en programma heeft voor het toetsen van en de controle op bouwvergunningen. De actualisering van milieuvergunningen is onvoldoende. Op het gebied van ruimtelijke ordening ontbreekt het aan beleid, programma en aan handhavingscapaciteit. Een groot aantal illegale zaken, zoals schuren zonder bouwvergunning en steigers voor boten op plekken waar dat niet is toegestaan, pakt de gemeente door capaciteitsgebrek niet aan. Ook is er nog een achterstand bij het verlenen van gebruiksvergunningen.

De Inspectie is wel goed te spreken over het tijdig actualiseren van de bestemmingsplannen. Binnenkort wordt het totale grondgebied van de gemeente bestreken door drie actuele bestemmingsplannen.

Maatregelen

De VROM-Inspectie heeft de uitkomsten van het onderzoek besproken met de gemeente. Deze heeft inmiddels een uitvoerig verbeterplan vastgesteld. De VROM-Inspectie zal over ongeveer een jaar nagaan welke verbeteringen zijn gerealiseerd.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=19194 )