Gemeente Zwolle

Oosterenk, Vrolijkheid en Berkum ontvangen Keurmerk Veilig Ondernemen

De ondernemersvereniging Oosterenk, Vrolijkheid en Berkum (OVB) ontvangt maandag 20 december 2004 uit handen van burgemeester Henk Jan Meijer en in het bijzijn van korpschef van de politie IJsselland, Pieter Jaap Aalbersberg, het landelijk erkende Keurmerk Veilig Ondernemen. het landelijk erkende Keurmerk Veilig Ondernemen. Het Keurmerk waarborgt de integrale aanpak van criminaliteit en onveiligheid op bedrijventerreinen. De bedrijventerreinen Oosterenk, Vrolijkheid en Berkum zijn de eerste bedrijventerreinen in de regio IJsselland die dit certificaat ontvangen.

Het Keurmerk Veilig Ondernemen is een initiatief van het Ministerie van Justitie. Om in aanmerking te komen voor het certificaat is de samenwerking tussen ondernemers en gemeente, politie en brandweer een voorwaarde. De partners vormen samen een projectgroep die de criminaliteit op bedrijventerreinen het hoofd biedt. De Stichting Veiligheidszorg IJsselland (het regionale platform voor criminaliteitsbeheersing in IJsselland) begeleidt het projectteam en bewaakt de voortgang van deze publiek-private samenwerking.

Eerst aanzet
De eerste stappen naar het Keurmerk zijn in 2003 gezet met de ondertekening van een convenant tussen genoemde partners en de oprichting van de projectgroep Veilig Ondernemen, een krachtig samenwerkingsverband tussen publieke en private partijen die gezamenlijk één doel hebben: veilig ondernemen op een veilig bedrijventerrein.

Aanpak
Ondernemers, gemeente, politie en brandweer hebben ieder hun eigen verantwoordelijkheid op de bedrijventerreinen en treffen gezamenlijk proactieve maatregelen op het gebied van criminaliteitspreventie. Voorbeelden hiervan zijn collectieve surveillance en het plaatsen van borden waarop de collectieve beveiliging staat aangekondigd. Ook worden preventieve acties uitgevoerd zoals het belichten van donkere plekken, het snoeien van onveilig groen, het veilig opslaan van brandbaar materiaal, netheid rondom de bedrijfspanden en de openbare ruimte, het stimuleren van aangifte en het realiseren van extra parkeerplaatsen om de parkeerdruk te verminderen.


---