Gemeente Schiedam


Gemeente Schiedam zet zich in voor allochtone vrouwen

Op maandag 20 december ondertekent wethouder Christine Lepidis namens de gemeente Schiedam de Participatieagenda Schiedam met de commissie PaVEM (Participatie van Vrouwen uit Etnische Minderheidsgroepen). Namens PaVEM zullen voormalig Tweede Kamer-lid Paul Rosenmöller en mevrouw Yasemin Tümer, managing director bij Atos KPMG Consulting, de Participatieagenda ondertekenen.

In de Participatieagenda staan afspraken over de wijze waarop Schiedam de participatie van allochtone vrouwen een extra impuls gaat geven. De Participatieagenda is een initiatief van de commissie PaVEM, die gemeenten adviseert activiteiten te ontwikkelen voor vrouwen uit etnische minderheidsgroepen. PaVEM wil daarvoor met alle 30 grote steden Participatieagenda's afsluiten. Het doel van de commissie PaVEM is gemeenten te ondersteunen bij hun pogingen allochtone vrouwen meer te betrekken bij de samenleving. Nadruk ligt hierbij op het uitwisselen van kennis, ervaring en ideeën. Paul Rosenmöller is voorzitter van PaVEM; ook H.K.H. Prinses Máxima maakt deel uit van de commissie.

Analoog aan de landelijke speerpunten van PaVEM staan ook in de Schiedamse Participatieagenda de thema's Taal, Werk en Dialoog centraal. In de Participatieagenda staan afspraken over de activiteiten die in de periode 2005-2006 op deze gebieden voor allochtone vrouwen in Schiedam worden ontplooid. Rond het onderwerp taal worden bijvoorbeeld de mogelijkheden voor thuistaallessen, taalstages en conversatieprojecten nader uitgewerkt.

Om de arbeidsparticipatie van allochtone vrouwen te bevorderen maakt Schiedam in de Participatieagenda onder meer afspraken rond loopbaanchoaching en de ondersteuning van vrouwelijke allochtone ondernemers. Met betrekking tot het speerpunt 'dialoog' zullen eerder georganiseerde bijeenkomsten met lokale allochtone vrouwen en leden uit het Participatieteam van PaVEM een vervolg krijgen. Ook neemt de gemeente initiatief voor discussiebijeenkomsten en plaatst ze het onderwerp 'participatie' op de agenda van de allochtone jeugd.

Noot voor de pers,

Gemeente Schiedam